Vodja črnogorske opozicije Bulatović je velik zagovornik skupne države s Srbijo. Foto: EPA
Vodja črnogorske opozicije Bulatović je velik zagovornik skupne države s Srbijo. Foto: EPA

Rok za oddajo volilnih list je potekel v sredo opolnoči, vložilo pa jih je sedem koalicij, štiri stranke in skupina državljanov. Kot pišejo tamkajšnji mediji, od referenduma 21. maja na političnem prizorišču ni nastalo večjih političnih sprememb, zato se v tekmo za oblast podajajo bolj ali manj isti ljudje in iste koalicije, kot so bili dejavni predtem.

Vladajoča Demokratska stranka socialistov premierja Mila Djukanovića je v koaliciji s socialdemokrati in hrvaško državljansko pobudo, najbolj vplivna opozicijska Socialistična ljudska partija Predraga Bulatovića pa z ljudsko in demokratsko srbsko stranko. Tretja najmočnejša je koalicija Srbski list s Srbsko ljudsko stranko na čelu, njena članica pa je tudi črnogorska podružnica Srbske radikalne stranke iz Srbije, ki jo vodi haaški obtoženec Vojislav Šešelj.

Liste se bodo potegovale za 81 poslanskih sedežev, lokalne volitve pa bodo le v 14 izmed 21 občin. V drugih so bile letos ali že lani predčasne volitve. Glasovalno pravico ima dobrih 484.000 volilnih upravičencev. Volitve bo spremljala misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), EU, ki je pri referendumu odigral pomembno vlogo, pa tokrat ne bo sodeloval.