Palestinci zatrjujejo, da je Džaradat umrl med zaslišanjem vojaških preiskovalcev ali takoj po njem. Foto: EPA
Palestinci zatrjujejo, da je Džaradat umrl med zaslišanjem vojaških preiskovalcev ali takoj po njem. Foto: EPA

Zapornik Arafat Džaradat se je v soboto zrušil mrtev, potem ko je tarnal, da se ne počuti dobro. 30-letnega očeta dveh otrok iz okolice Hebrona so zaprli prejšnji ponedeljek, ker so ga osumili napada s kamenjem na izraelske vojake v Hebronu.

V domači vasi Džaradata Kfar Sair več sto ljudi na cestah zažiga gume in v vojake meče kamenje. Vojska se je odzvala z gumijastimi naboji in solzivcem. Spopadi so izbruhnili tudi v mestu Beit Omer severno od Hebrona, kjer je gumijasti naboj lažje poškodoval enega aktivista.

Netanjahujev strah pred valom nasilja
V strahu, da bi se lahko nasilje razširilo, je izraelski premier Benjamin Netanjahu palestinskim oblastem po navedbah neimenovanega vira poslal sporočilo, v katerem zahteva, naj ohranijo mir. Ob tem pa je Izrael napravil spravno gesto in oblastem sprostil 100 milijonov dolarjev davčnih prihodkov, ki jih je zbral v njihovem imenu, navaja vir.

Palestinske oblasti sicer za smrt zapornika krivijo Izrael. Vzrok smrti bo znan po opravljeni obdukciji, na kateri bodo navzoči tudi vodja forenzične medicine palestinskih oblasti, Džaradatova družina in njegov odvetnik.

Četrtina Palestincev zaprta kot priporniki
V znak solidarnosti so palestinski zaporniki v izraelskih zaporih razglasili enodnevno gladovno stavko. Po uradnih izraelskih podatkih je bilo za novo leto v njihovih zaporih natanko 4.517 Palestincev, od teh jih je bilo 1.031 s statusom pripornika, ki jih Izrael zadržuje v zaporih vse do izreka kazni. Eden takšnih pripornikov, ki so v zaporu brez jasnih obtožb, je bil tudi Džaradat.