Amano (levo) je s 23 glasovi proti 11 premagal edinega preostalega tekmeca, Južnoafričana Mintyja. Foto: Reuters
Amano (levo) je s 23 glasovi proti 11 premagal edinega preostalega tekmeca, Južnoafričana Mintyja. Foto: Reuters

Amano si je v glasovanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, zagotovil potrebno dvotretjinsko večino članov Sveta guvernerjev agencije. V tem organu, ki vodi IAEA, sodeluje 35 držav - za Amana je glasovalo 23 predstavnikov, za Mintyja 11, eden pa se je glasovanja vzdržal. Amano bo položaj prevzel novembra.

Pred tem so iz tekme za generalnega direktorja te pomembne agencije, ki ima štiriletni mandat, izločili Španca Luisa Echavarrija, tako da sta se za naslednika Egipčana El Baradeja pomerila le Amano in Južnoafričan Abdul Samad Minty.

Jukija Amano je glede vprašanja iranskega jedrskega programa blizu stališču ZDA, ki trdijo, da je njihov "miroljubni" program le krinka za izdelavo jedrskih bomb. Amano velja za zadržanega tehnokrata, leta 2005 pa je prav on sprejel Nobelovo nagrado za mir, ki sta jo dobila agencija in sam El Baradej.

Težka pot do izvolitve
Omenjena kandidata sta se za ta položaj potegovala že v prvem krogu glasovanja konec marca, a takrat nobeden izmed njiju ni prejel zadostnega števila glasov. S tem se je pokazal razkol med članicami agencije iz držav Zahoda, ki so podpirale Amana, in državami v razvoju, ki so stale za Mintyjem. Zato kljub izvolitvi čaka Amana težko delo pri preseganju delitve interesov bogatih in revnih članic.

Petrič ostal brez glasu podpore
Med petimi kandidati za generalnega direktorja je bil tudi dolgoletni slovenski diplomat in nekdanji veleposlanik pri IAEA-ju Ernest Petrič, ki pa je od kandidature odstopil junija, ko na neformalnem glasovanju v Svetu guvernerjev, ki je bilo namenjeno preverjanju podpore kandidatov, ni prejel niti enega glasu. Iz tekme je iz istega razloga izstopil tudi nekdanji namestnik belgijskega premierja in minister za obrambo in energijo Jean-Pol Poncelet.