Zdravstveni delavci, ki izvajajo cepljenja proti otroški paralizi, so v Pakistanu pogosto tarča napadov. Foto: EPA
Zdravstveni delavci, ki izvajajo cepljenja proti otroški paralizi, so v Pakistanu pogosto tarča napadov. Foto: EPA

Po poročanju Al Džazire je večina žrtev policistov, ki so varovali kliniko. V eksploziji je bil ubit tudi en mimoidoči. Ranjenih naj bi bilo še okoli 20 ljudi. Po besedah Sarfaraza Bugtija, ministra v pokrajini Beludžistan, se je napad zgodil zjutraj, ko so na delo začeli prihajati delavci, preden so odšli na obhode in začeli cepiti. "Živimo na vojnem območju in ničesar ne morem reči glede narave eksplozije," je po poročanju BBC-ja dejal Bugti.

Oboroženo varstvo za zdravstvene delavce, ki se ukvarjajo z otroško paralizo v Pakistanu, je običajna praksa, saj so bili ti ljudje v zadnjih letih večkrat tarča islamističnih skrajnežev. Skrajneži namreč nasprotujejo cepljenju proti otroški paralizi, češ da gre za zahodno zaroto steriliziranja pakistanskih otrok, poroča BBC. Pakistan in Afganistan sta edini državi na svetu, kjer je ta bolezen še endemična.

Napadi na ekipe v Pakistanu, ki cepijo proti otroški paralizi, naj bi lani upadli v primerjavi z letom 2014 (49 novih primerov v primerjavi z 282 leta 2014), ko je bilo izvedenih več smrtonosnih napadov. Tistega leta je bilo v Pakistanu največ primerov te bolezni od leta 1999, razlog pa naj bi bili ravno napadi na zdravstvene delavce. Do večine novih okužb je prišlo na severozahodu države, kjer so ti napadi pogosti.

Zadnji takšen napad se je zgodil novembra lani, ko je v okrožju Svabi na severozahodu neznani napadalec ustrelil in ubil lokalnega koordinatorja za boj proti otroški paralizi. Tudi v Beludžistanu se občasno izvajajo takšni napadi.