Jakuze slovijo tudi po svojih bogatih tetovažah. Foto: Reurers
Jakuze slovijo tudi po svojih bogatih tetovažah. Foto: Reurers
Spletna stran oglašuje predvsem yakuze kot dobre sosede, človekoljube in povsem običajne ljudi. Foto: Screenshot
Jakuze imajo popoln nadzor nad prostitucijo v državi, skrbijo pa tudi za preganjanje dolgčasa bogatašev. Foto: EPA

Po poročanju Vice Newsa si skupina prizadeva nadeti novo, mikavnejšo podobo sindikatom zloglasne Jakuze, ki se v japonskem podzemlju ukvarjajo z vsem od trgovanja z belim blagom in zvodništvom do umorov in gospodarskim kriminalom.

V zadnjih letih so namreč jakuze izgubile dobršen del skrivnostnosti in mističnosti, po obsežnih policijskih operacijah pa je ob padcu javne podpore upadlo tudi članstvo v teh združbi. Pri Jamaguči-gumiju se zdaj trudijo upadanje ustaviti, zato skušajo na svoji novi spletni strani prepričati ljudi, da jakuze niso "antisocialna sila", kot jih predstavlja policija, temveč "človekoljubna organizacija".
Stran je tako polna fotografij in opisov članov med obiskom templjev, na zabavi s sosedi, med pripravo riževih kolačkov in reševalnimi akcijami po uničujočem cunamiju leta 2011.
Liga za prepoved mamil
Stran, ki se oglašuje kot spletni dom "Lige za prepoved mamil in očiščenja naroda" in je polna sporočil proti mamilom, je sicer videti precej staromodno, je pa na njej objavljena tematska pesem jamagučijev. Precej daleč torej od stereotipne podobe močno potetoviranih in do zob oboroženih jakuz.

Jamaguči-gumi je bil sicer davnega leta 1963 res ustanovljen kot skupina, "posvečena izkoreninjenju zlorabe amfetaminov". Amfetamini so prišli na japonsko tržišče leta 1931, uporabljali pa so jih za vse: od zdravljenja nizkega pritiska do motiviranja pilotov kamikaz, po koncu druge svetovne vojne pa so ogromne vojaške zaloge prenesli na civilno tržišče, s tem pa sprožili pravi val zločinov, zagrešenih pod vplivom tega mamila, in javnost je zahtevala vladni nadzor.

Japonska mafija navadno v svojih vrstah ne trpi zasvojencev z mamili, prekupčevanje z mamili pa imajo za škodljivejše od prostitucije, kockanja ali izsiljevanja in nanj gledajo kot na dejavnost brez inteligence, ki ni vredna "plemenitih jakuz".
Jakuze menijo, da mamila ljudem škodijo, zasvojenci da so bolj nagnjeni k nasilnim dejanjem, uživanje mamil pa ustvarja šibko državo. A japonska policija meni, da je nova podoba prej kot boj proti mamilom znak, da Jamaguči širi svoje operacije.

Patriarhalna združba
Japonska ima 21 organiziranih kriminalnih združb - jakuz -, pri čemer ima vsaka svoj logotip, prostore in vizitke. Kot piše Vice, so skupine patriarhalne psevdodružinske organizacije s piramidalno strukturo, pri čemer je vrhovni vodja znan kot ojabun ("očetovska figura"), tisti pod njim pa kot kobun ("otroci"), vsak pa nadzira različne regije v državi.

Jakuze zasedajo tudi pomembno mesto v japonski popkulturi, saj izhaja kar nekaj revij in fanzinov, ki poveličujejo njihove podvige. Med letoma 1992 in 2010 je bilo članov okoli 80.000, z zaostrovanjem zakonov in policijskimi akcijami pa je v zadnjih letih ta številka močno upadla in letos jih je le še 60.000. Jamaguči-gumi, ki imajo sedež v Kobeju, so daleč največji sindikat s približno 25.600 člani, še leta 2008 pa so jih imeli več kot 40.000.