Ameriški vojak varuje bojna letala v oporišču Osan v južnokorejskem Pjeongtaeku. Foto: Reuters
Ameriški vojak varuje bojna letala v oporišču Osan v južnokorejskem Pjeongtaeku. Foto: Reuters
Severna Koreja
Severni Korejci so na množičnih zborovanjih izrazili podporo svojemu voditelju Kim Džong Unu. Foto: Reuters

Ta ukaz je izdal ameriški poveljnik v Južni Koreji Curtis Scaparrotti, ko je obiskal zračno oporišče Osan, v katerem skupaj delujejo ZDA in Južna Koreja. Washington in Seul sta dan prej sporočila, da bi lahko ZDA v Južno Korejo poslale še več svoje "strateške opreme", kar naj bi po mnenju strokovnjakov pomenilo nove bombnike, jedrske podmornice in bojna letala.

Iz Seula pa so sporočili, da bo od torka vstop v skupni industrijski kompleks Kaesong še bolj omejen, saj bodo Južni Korejci, ki so zaposleni v tamkajšnjih tovarnah, lahko ostali na območju le toliko časa, kot je to nujno potrebno. Kot je dejal predstavnik južnokorejskega ministra za združitev, so ta ukrep sprejeli zaradi zaščite svojih državljanov.

Pjongjang: "Na robu vojne"
Razmere na Korejskem polotoku so zaostrene od prejšnjega tedna, ko je Pjongjang zatrdil, da je uspešno izvedel poskus z vodikovo bombo, kar je sprožilo obsojanje mednarodne skupnosti.
V soboto je območje preletel ameriški strateški bombnik B-52, da bi s tem ZDA "pokazale svojo moč", Seul pa je v petek na mejo znova namestil propagandne zvočnike. Severnokorejski državni časopis Rodong Sinmun se je na prelet bombnika odzval z besedami, da so Američani "politični položaj pripeljali na rob vojne".

Kitajska vlada pa je ob mejo s Severno Korejo poslala več kot 500 strokovnjakov, ki ves čas merijo stopnjo radioaktivnega sevanja. Glede na izsledke bi lahko sklepali, za kakšno vrsto bombe je v resnici šlo. Do zdaj niso našli še ničesar nenavadnega, še naprej pa bodo testirali vzorce zraka, zemlje in snega.

Kitajska sicer ostaja glavna gospodarska in diplomatska zaveznica Pjongjanga, a obenem tudi izraža nestrinjanje s severnokorejskimi jedrskimi poskusi. Pjongjang prejšnji teden Pekinga tudi ni vnaprej obvestil o tem, kaj namerava. Tako je Kitajska v Združenih narodih podprla strožje sankcije proti državi, a po drugi strani Severni Koreji še naprej namenja tudi veliko pomoči.