Sarkozy, ki ga prihodnje leto čaka bitka za ponovno izvolitev, se izogiba strogim varčevalnim ukrepom, kot jih sprejemajo v Španiji in Grčiiji. Foto: EPA
Sarkozy, ki ga prihodnje leto čaka bitka za ponovno izvolitev, se izogiba strogim varčevalnim ukrepom, kot jih sprejemajo v Španiji in Grčiiji. Foto: EPA
Tudi Francija bo varčevala

Francoski premier Francois Fillon je sporočil, da je vlada zmanjšala svojo napoved gospodarske rasti za leto 2012 z 2,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 1,75 odstotka. Napoved za letošnje leto je zmanjšala z dveh odstotkov na 1,75 odstotka.

Francoska vlada je, da bi ohranila najvišjo bonitetno oceno AAA, na hitro pripravila sveženj varčevalnih ukrepov, ki med drugim predvideva zmanjšanje davčnih olajšav in nove davke na bogastvo, ki jih bo predlagala parlamentu.

Fillon je napovedal, da bo novi - začasen - davek na letne dohodke, višje od pol milijona evrov, znašal tri odstotke. Z višjim davkom naj bi dobili 200 milijonov evrov na leto, veljal pa bo le, dokler Francija ne doseže svojega cilja – triodstotnega primanjkljaja, ki je trenutno predviden za leto 2013. Primanjkljaj je leta 2010 znašal 7,1 odstotka BDP-ja, za letos pa je vlada obljubila, da ga bo znižala na 5,7 odstotka.

Vlada je predlagala še šestodstotno povečanje davka na cigarete, višji naj bi bil davek na alkoholne pijače in na pijače z dodanim sladkorjem.

"Presveti cilj"
Vlada skuša primanjkljaj v prihodnjem letu zmanjšati na 4,5 odstotka BDP-ja, Fillon pa je ta načrt označil za "presveti cilj". "To je gospodarska nuja, pa tudi družbena nuja, saj država ne more večno živeti prek svojih zmožnosti," je dejal ob predstavitvi varčevalnih ukrepov.

Konservativna vlada je napovedala še višji davek na kapitalske dobičke od nepremičnin. Skupaj namerava vlada še v letošnjem letu pridobiti milijardo evrov dodatnih prihodkov, v letu 2012 pa 10 milijard, tedaj namerava tudi za milijardo evrov zmanjšati porabo. "To je stroga politika, ki bo Franciji dovolila, da ostane sproščena. Država se mora držati svojih obvez. To je v interesu vseh Francozov," je dejal Fillon.

Francija hoče ohraniti svoj AAA
Predsednik Nicolas Sarkozy je na začetku meseca predčasno prišel s počitnic in na kriznem sestanku ukazal sprejetje varčevalnega načrta, potem ko so finančni trgi pokazali nezaupanje v francoske javne finance in se je začelo govoriti o morebitnem znižanju francoske bonitetne ocene, kar se je že zgodilo ZDA.

Na začetku tedna je 16 izmed najbogatejših Francozov sporočilo, da si želijo, da bi jim vlada zvišala davke, s čimer bi pomagali reševati finančne težave države.

Tudi Francija bo varčevala