En kos, ki naj bi pripadal izginulemu malezijskemu letalu, so našli v sredo in ga zdaj analizirajo v Toulousu. Foto: EPA
En kos, ki naj bi pripadal izginulemu malezijskemu letalu, so našli v sredo in ga zdaj analizirajo v Toulousu. Foto: EPA
So našli pogrešani MH370?

Preuranjena medijska poročila so govorila, da gre domnevno za vrata letala, ki je marca lani z 239 ljudmi na krovu izginilo brez sledi nekje nad Indijskim oceanom. Novo najdbo je ovrgel glavni malezijski preiskovalec. "Vsepovsod po medijih sem bral, da so našli del vrat. Ko sem to preveril pri francoskih oblasteh, so potrdili, da jim z Reuniona sporočajo, da so našli le zveriženo navadno kovinsko lestev," je pojasnil Azharudin Abdul Rahman.

Zakrilca pripadajo boeingu 777
V sredo so na obali Reuniona namreč odkrili del letalskega krila - zakrilca, ki so v soboto že prispela v Toulouse. Na jugozahodu Francije se je začela analiza, ki bo pokazala, ali gre res za del pogrešanega letala družbe Malaysia Airlines, ki je izginilo med poletom iz Kuala Lumpurja v Peking.

Malezijske oblasti so po najdbi zakrilc sicer že sporočile, da serijska številka kosa potrjuje, da gre za del boeinga 777. Malezijski minister za promet Liow Tiong Lai pa je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočil, da so zakrilca tudi uradno identificirali kot del boeinga 777. Kot je dejal minister, so to potrdile tudi francoske oblasti v sodelovanju s proizvajalcem letal Boeing, ameriškim uradom za varnost v civilnem prometu in malezijsko ekipo, sestavljeno iz predstavnikov agencije za civilno letalstvo in družbe Malaysia Airlines ter preiskovalcev izginotja.

Preverjajo se še ostanki domnevne prtljage
Našli so tudi dele prtljage, ki bodo prav tako analizirani. Preiskovalci bodo delati začeli v sredo, poroča BBC. Z malezijskega ministrstva za promet so sporočili, da nameravajo zdaj razširiti iskanje ostankov letala okoli otoka Reunion.

Lanski polet MH370 je edini primer v zadnjih 20 letih, ko je boeing 777 strmoglavil južno od ekvatorja, zato številni domnevajo, da gre pri najdenih razbitinah res za ostanke lani izginulega letala.

So našli pogrešani MH370?