Nastase ima še vedno velik vpliv v romunski politiki. Foto: EPA
Nastase ima še vedno velik vpliv v romunski politiki. Foto: EPA
Adrian Nastase
Romunski mediji so hitro podvomili o zgodbi o samomoru, saj skoraj ni bilo krvi, ko so ga naložili v reševalno vozilo. Foto: EPA

V Romuniji se vse bolj širijo dvomi o poročilih o tem, kako je na zaporno kazen obsojeni 62-letni Nastase prejšnji teden poskušal storiti samomor, zato romunsko tožilstvo že preiskuje zdravnika nekdanjega premierja in tri policiste.

Četverica je uradno osumljena pomoči storilcu kaznivega dejanja.

Socialistični premier je romunsko vlado vodil med letoma 2000 in 2004. Prejšnjo sredo je bil pravnomočno obsojen na dve leti zapora zaradi nezakonitega prilaščanja sredstev za volilno kampanjo leta 2004, ki naj bi znašala okoli 1,5 milijona evrov.

Le nekaj ur po odločitvi vrhovnega sodišča o pravnomočnosti sodbe so v njegovo stanovanje prišli policisti, da bi ga odpeljali v zapor, a namesto za rešetke so ga odpeljali v bolnišnico, in to brez kisikove maske na obrazu.

Njegova družina in strankarski kolegi, med njimi notranji minister Ioan Rus, so pozneje povedali, da se je Nastase pred policisti poskušal ubiti s strelom v vrat.

Sprva je državno tožilstvo tej različici zgodbe verjelo, a težava je nastopila, ker strela ni slišal nihče izmed novinarjev, ki so bili zbrani pred Nastasejevim stanovanjem.

Nastaseja v bolnišnici niso operirali takoj, ampak šele naslednje jutro, saj strel namreč ni poškodoval nobenih življenjsko pomembnih organov, ampak je imel le nekaj lažjih ran na vratu.

Kljub temu naj nekdanji premier ne bi bil sposoben na prestajanje zaporne kazni, je povedal pristojni zdravnik Serban Bradisteanu, ki je politično blizu Nastaseju in ga je policija v preteklosti že preiskovala.

Nastase je najvišji romunski politični predstavnik po padcu komunističnega režima leta 1989, ki je bil obsojen zaradi korupcije. Poznavalci so v njegovem primeru videli prelom s starimi praksami v tretji najbolj skorumpirani državi v Evropski uniji.