Libijski uporniki so Gadafijeve sile potisnili globlje proti zahodu. Foto: Reuters
Libijski uporniki so Gadafijeve sile potisnili globlje proti zahodu. Foto: Reuters
Francosko letalo
Koalicijske sile nadaljujejo operacijo Odisejeva zora. Glavni cilj je nadzorovati uresničevanje prepovedi poletov. Foto: EPA
Umikanje Gadafija

"Nato se je danes odločil, da bo izpolnil vse vidike resolucije VS ZN 1973, da bi zaščitil civilno prebivalstvo in s civilnim prebivalstvom poseljena območja, ki jim grozi napad Gadafijevega režima," je povedal uslužbenec Nata. Prenos poveljstva naj bi sicer trajal nekaj dni.
Libijski uporniki so medtem iz rok vojske Moamerja Gadafija prevzeli nadzor že nad tremi pomembnimi mesti, francoska letala pa so uničila najmanj pet libijskih letal in dva helikopterja.

Pod nadzorom upornikov je ponovno pristanišče Adždabija, v soboto popoldne pa so brez upora prevzeli še dogajanje v mestih Brega in Udžala na vzhodu države. Trdijo, da je v njihove roke znova prešlo tudi pomembno naftno mesto Ras Lanuf, pa tudi bližnja vas Bin Džavad. Ras Lanuf leži 370 kilometrov zahodno od Bengazija, trdnjave upornikov, in 210 kilometrov od strateško pomembne Adždabije.

Libija obtožuje, da gre za genocid
Libijska vlada je sporočila, da so bili v novih letalskih napadih koalicijskih sil ob cesti med Adždabijo in Sirto na vzhodu države ubiti številni vojaki in civilisti. "Izgubili smo številna življenja. Napadi so neprenehoma trajali ure in ure," je izjavil predstavnik libijskega režima Musa Ibrahim in dodal, da so med žrtvami tudi družine, ki so skušale z avtomobili pobegniti pred napadi. "Menimo, da je to umor, to je nemoralno, to je nezakonito, to ni v skladu z mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov," je dejal. Libija je francoske in druge zavezniške sile tudi obtožila, da na njihovih tleh izvajajo genocid. Po njihovih trditvah je prejšnji teden življenje v letalskih napadih izgubilo sto civilistov.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa je Gadafijeve sile obtožil, da nameščajo trupla na kraje, ki so jih napadla koalicijska letala. "Imamo veliko obveščevalnih poročil o tem, da Gadafi odnaša trupla ljudi, ki jih je ubil, in jih namešča na kraje, ki smo jih napadli," je dejal Gates. Po njegovih besedah skušajo libijske oblasti s tem odgovornost za smrt civilistov prevaliti na koalicijske sile pod vodstvom ZDA.

Obama zadovoljen z uspešno akcijo
Oglasil se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je ocenil, da vojaška misija v Libiji uspeva. "Ker smo ukrepali hitro, smo se izognili človeški katastrofi, s tem pa so bila rešena življenja nešteto nedolžnih moških, žensk in otrok," je dejal.

Italijanski zunanji minister Franco Frattini pa je predstavil smernice diplomatskega načrta za rešitev krize v Libiji, ki vključujejo tudi možnost odhoda polkovnika Gadafija v izgnanstvo. "Imamo načrt in videli bomo, če lahko postane to italijansko-nemški predlog," je dejal vodja diplomacije, ki bo osnutek dokumenta predstavil v torek v Londonu. Tam se bodo srečali zunanji ministri držav mednarodne koalicije.

Kot je napovedal Frattini, njegov načrt vključuje prekinitev ognja pod nadzorom ZN-a, posvetovanja z libijskimi plemenskimi skupinami in "trajni človekoljubni koridor", o katerem se že dogovarjajo s turško vlado.

K prekinitvi ognja poziva tudi papež
Med nedeljsko mašo se Libiji ni mogel izogniti niti papež Benedikt XVI., ki je "mednarodna telesa" pozval k "prekinitvi uporabe orožja" in k takojšnjemu začetku dialoga v Libiji, izrazil pa je tudi zaskrbljenost nad varnostjo civilistov. Papeža je zaradi uporabe orožja vse bolj strah, kako se bo situacija razvijala v prihodnje.

V trenutkih vse večjih napetosti je nujno potrebno uporabiti vsa diplomatska sredstva in podpreti tudi najšibkejši znak odprtosti in volje po spravi vseh vpletenih strani, je zbranim vernikom ob nedeljski molitvi angelovega čaščenja v Vatikanu dejal Benedikt XVI.

Umikanje Gadafija