Zavezniške operacije so v soboto prva začela francoska vojaška letala. Foto: EPA
Zavezniške operacije so v soboto prva začela francoska vojaška letala. Foto: EPA
Adžabija
Gadafijeve sile že od jutra napadajo Misrato, srditi boji pa potekajo tudi v mestu Adždabija. Foto: EPA
Tripolis
Gadafijevi privrženci so v Tripolisu paradirali z zastavami Rusije, Kitajske in Venezuele. Foto: EPA
Libija
Privrženci Moamerja Gadafija ponosno razkazujejo svoje novo orožje. Foto: EPA
Italijanski parlament potrdil sodelovanje proti Libiji
Libija še naprej v primežu napadov

Kljub šestemu dnevu zavezniških letalskih operacij v Libiji se libijski voditelj Moamer Gadafi ne vdaja, njegove sile pa so zavzele pristaniško mesto Misrata, kamor so vladni tanki vdrli v sredo zvečer.

Tiskovni predstavnik francoskih oboroženih sil je povedal, da je francoski lovec izstrelil raketo na libijsko vojaško letalo in ga uničil takoj po pristanku v vojaškem oporišču v Misrati. Uničeno libijsko letalo je vrste galeb, ki so ga proizvajali v nekdanji Jugoslaviji. To je bilo prvo tako uničenje libijskega vojaškega letala po začetku akcij zavezniških sil.

Britanski zunanji minister William Hague se je zavzel, da bi zavezniške operacije v Libiji čim prej prešle pod poveljstvo zveze Nato. "Koalicijske operacije so trenutno pod poveljstvom ZDA, toda hočemo jih prenesti pod poveljstvo in nadzor Nata, kakor hitro je mogoče," je dejal Hague.

Vse kaže, da bo Nato kmalu prevzel poveljevanje v zavezniških operacijah, potem ko je turški parlament odobril sodelovanje Turčije v Natovi pomorski blokadi Libije. Pred tem so turški voditelji izrazili dvom o resničnem namenu napadov na Libijo in namignili, da Zahod bolj kot zaščita civilistov zanima libijsko naftno bogastvo.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je napovedal, da bo Nato prevzel popoln nadzor nad operacijami v enem ali dveh dneh. Iz Nata so sporočili, da bo po potrditvi odločitve potrebnih 72 ur za aktivacijo poveljstva.

Tuji delavci ujeti v Misrati
Gadafijeve sile so ubile več deset ljudi, več kot sto je bilo ranjenih, ko so s tanki napadle mestno bolnišnico v Misrati, kjer so tudi dokončno prevzele nadzor nad pristaniščem v mestu. Na tisoče delavcev iz podsaharske Afrike in Egipta je zdaj ujetih v mestu.

"V pristanišču imamo humanitarno krizo. Več kot 6.000 egiptovskih delavcev, nekateri celo s svojimi družinami, in številni afriški delavci so ujeti v pristanišču. Pristanišče je zdaj v Gadafijevih rokah, tako da ne moremo nikamor," je za Reuters povedal eden izmed prebivalcev Misrate.

Tudi v mestu Adždabija naj bi potekali srditi spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami, ljudje, ki so pobegnili iz mesta, pa so povedali, da so slišali obstreljevanje, eksplozije in videli goreče hiše.

Napadi zavezniških letal ne pojenjajo
Napadi zavezniških letal v operaciji Odisejeva zora se z nezmanjšano močjo nadaljujejo že šesti dan zaporedoma. Zavezniške sile napadajo položaje libijske vojske in utrdbe Gadafijevega režima Gadafija.

Libijska državna televizija je zvečer poročala o zavezniških napadih na stanovanjske in vojaške predele v prestolnici Tripolis.

Iz vojašnice Tadžuri, ki je približno 30 kilometrov oddaljena od Tripolisa in ki je eno najpomembnejših oporišč libijske vojske, je bilo slišati silovito eksplozijo, na objektu je izbruhnil ogenj, nad vojaškim oporiščem pa se je začel viti velik oblak dima.

Libijske oblasti poročajo o civilnih žrtvah
Libijske oblasti trdijo, da je bilo v napadih v zadnjih urah ubitih najmanj 18 ljudi, libijska tiskovna agencija Jana pa je poročala tudi, da je bilo v napadu koalicijskih letalskih sil na stanovanjsko sosesko vzhodno od Tripolisa ubitih veliko civilistov.

Letala naj bi napadla trikrat,v zadnjem napadu pa na bi piloti ciljali celo reševalce, ki so izpod ruševin skušali odstraniti mrtve in ranjene. Zahodni dopisniki, ki še vztrajajo v libijski prestolnici, teh navedb niso potrdili.

Tudi ameriški poveljnik operacije v Libiji Gerard Hueber je zatrdil, da v akcijah zavezniških sil ni bilo žrtev med civilisti. "Pritiskamo na Gadafijeve sile, ki grozijo libijskim mestom," je povedal Hueber in dodal: "Naša naloga je zaščititi civiliste, zato zelo previdno izbiramo svoje cilje in natančno načrtujemo naše akcije".

"Uničili smo libijsko zračno obrambo"
Visoki britanski poveljnik Greg Bagwell je v sredo sporočil, da so zavezniške sile uničile libijsko zračno obrambo, nadzorno omrežje in poveljstvo do te mere, da lahko zavezniška letala skoraj brez skrbi letijo nad Libijo ter napadajo libijske kopenske sile, ko te ogrožajo civiliste.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je Gadafija znova pozvala, naj preneha izvajati nasilje, naj odstopi in zapusti Libijo, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je vse strani v Libiji pozval, naj ustavijo nasilje. "Vsi tisti, ki bodo kršili mednarodno humanitarno pravo in človekove pravice, bodo morali odgovarjati," je sporočil Ban.

Novo zasedanje Varnostnega sveta
O razmerah v Libiji in o uresničevanju resolucije o prepovedi letenja, ki jo je sprejel pred tednom dni, bo znova razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Resolucijo, ki "omogoča uporabo vseh potrebnih sredstev za uveljavitev območja prepovedi letenja nad Libijo in zaščito civilistov", je podprlo deset članic Varnostnega sveta, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo. Resolucija 1973 določa, da Varnostni svet teden dni po odobritvi operacije oceni razmere.

Razprava v Varnostnem svetu bo zagotovo burna, saj je napad na Libijo, ki so ga v soboto sprožile zavezniške države, naletel na močne kritike tako v arabskem svetu kot pri stalnih članicah Varnostnega sveta Kitajski in Rusiji. Zasedanje Varnostnega sveta je že v nedeljo zahtevala tudi Libija, ki koalicijske sile obtožuje, da napadajo civilne cilje in s tem kršijo mednarodno pravo.

Italijanski parlament potrdil sodelovanje proti Libiji
Libija še naprej v primežu napadov