Črna gora je povabilo za članstvo v zvezi Nato dobila decembra lani. Foto: EPA
Črna gora je povabilo za članstvo v zvezi Nato dobila decembra lani. Foto: EPA

Predstavniki Nata so povedali, da se bodo dvodnevni pogovori v Bruslju osredotočili na podrobnosti članstva, vključno s političnimi, vojaškimi in pravnimi vprašanji, bodo pa tudi priložnost, da obe strani razjasnita še odprta vprašanja.

Po besedah črnogorske ministrice za obrambo Milice Pejanović-Đurišić bo govor o področjih, kot sta pravna država in boj proti organiziranemu kriminalu, pa tudi o podpori javnega mnenja članstvu. Pogajanja bodo sicer temeljila na že sklenjenem Akcijskem načrtu za članstvo.

Stoltenberg upa, da bodo pogajanja končana do konca leta
Po pričakovanjih črnogorske obrambne ministrice bi bila pristopna pogajanja lahko sklenjena do aprila, medtem ko generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg upa, da bodo sklenjena do konca leta. Črna gora bo morala v pristopnem procesu uveljaviti niz reform, s čimer naj bi zagotovila spoštovanje demokratične in civilnodružbene norme, ki se jih od članice zavezništva pričakuje.

Premier Đukanović prestal nezaupnico
Vstop v zavezništvo močno zagovarja črnogorski premier Milo Đukanović, zaradi česar je opozicija terjala njegov odstop. Đukanovićeva vlada je januarja v parlamentu uspešno prestala glasovanje o zaupnici, ki jo je sicer predlagal sam premier.

Črnogorska javnost razdeljena, Rusija nasprotuje
Glede članstva v Natu je črnogorska javnost razdeljena, nasprotuje mu tudi Srbska pravoslavna cerkev v državi. Razlog je predvsem spomin na Natove letalske napade na nekdanjo ZRJ leta 1999, s katerimi se je takrat končala vojna na Kosovu. Članstvu Črne gore v Natu nasprotuje tudi Rusija, ki v širjenju Nata na Črno goro vidi poseganje v rusko "interesno" območje.