Nato trdi, da je libijske ladje napadel, ker vedno pogosteje napadajo civiliste. Foto: Reuters
Nato trdi, da je libijske ladje napadel, ker vedno pogosteje napadajo civiliste. Foto: Reuters

Napadi Nata na pristanišče v Tripolisu kot tudi v Al Kumsu in Sirti krši resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, na podlagi katere zavezniki posredujejo v Libiji, je po poročanju CNN-a dejal predstavnik libijske vlade in operacijo označil za "nor napad".

Pristanišče je po napadu ostalo odprto, a po trditvah vlade je napad vplival na gibanje tovornih ladij v in iz pristanišča, ki je glavna linija za dobavo hrane on goriva. Libijske oblasti pričakujejo, da bo napad odvrnil tuje ladje pred prihodom v pristanišče zaradi nevarnosti novega napada.

Nato: To so bile legalne tarče
Severnoatlantska zveza trdi, da so njena letala v četrtek ciljala libijsko vojno ladjo, ker je napadala njegove ladje, ki so pomagala pri dobavi humanitarne pomoči, in ker naj bi sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija vedno večkrat uporabljale ladje za napade na civiliste v Misrati, kjer divjajo krvavi spopadi med vladnimi silami in uporniki. Gadafi "je uporabljal pomorske sile za polaganje min. To so bile legalne tarče," je zatrdil vojaški predstavnik Nata Mike Bracken.

Medtem so Gadafijeve sile začele najsilovitejši napad na upornike v goratem predelu zahodne Libije, kjer je od petka umrl en upornik, trije pa so ranjeni.