Norveška vojska je objavila fotografijo poleta njihovega lovca f-16 ob ruskem strateškem bombniku tu-95. Foto: EPA
Norveška vojska je objavila fotografijo poleta njihovega lovca f-16 ob ruskem strateškem bombniku tu-95. Foto: EPA

Letala držav članic severnoatlantskega zavezništva so poletela s štirih različnih prizorišč in prestregla štiri skupine ruskih vojaških letal, ki so izvajala manevre nad Baltskim, Severnim in Črnim morjem, je v sporočilu pojasnil Nato. Tiskovni predstavnik Nata je poudaril, da ruska letala niso kršila zračnega prostora držav članic Nata.

V sredo zjutraj je nad Norveškim morjem poletela skupina štirih ruskih strateških bombnikov tupoljev tu-95, ki so jih spremljala štiri letala cisterne. V zrak so poleteli norveški lovci f-16 in ruska letala so se razkropila. Šest jih je poletelo nazaj proti Rusiji, dva bombnika pa proti jugu, kjer so ju prestregli britanski lovci typhoon. Sledenje nad Atlantskim oceanom so nato prevzeli portugalski f-16, preden so se ruski bombniki vrnili domov.

Rusi imajo pravico leteti v mednarodnem zračnem prostoru
Tiskovni predstavnik norveške vojske je povedal, da ruska vojaška letala niso redkost blizu norveškega zračnega prostora, vendar sta jih tokrat presenetila tako veliko število in polet proti jugu, kar se do zdaj ni dogajalo. Nad Črnim morjem sta dva turška lovca v sredo popoldne prestregla dva ruska bombnika tu-95.

V torek in tudi v sredo so nemška in danska letala skupaj z letali Švedske in Finske, ki nista članici zavezništva, sledila sedmim ruskim vojaškim letalom.

Iz Nata so sporočili, da so letos že več kot stokrat prestregli ruska vojaška letala, kar je trikrat več kot lani. Tiskovni predstavnik zavezništva je še pojasnil, da posebnega razloga za zaskrbljenost ni, saj imajo ruska vojaška letala pravico do poletov v mednarodnem zračnem prostoru, vendar so se pri Natu odzvali iz previdnosti in skrbi za zaščito civilnega letalskega prometa.