Po večdnevnih napetostih si protestniki lahko privoščijo počitek (kar do določene mere velja tudi za oblasti). Foto: EPA
Po večdnevnih napetostih si protestniki lahko privoščijo počitek (kar do določene mere velja tudi za oblasti). Foto: EPA
Protivladna protestnica kaže časnik s fotografijami smrtnih žrtev protestov v Egiptu. Foto: EPA
Kairo
Protestniki vztrajajo na trgu Tahrir, a so protesti precej mirnejši kot v prejšnjih dneh. Foto: EPA
Egipt
Politična kriza v Egiptu, ki traja že 13. dan, je močno oslabila egiptovsko gospodarstvo. Danes se bodo znova odprle trgovine, ki so morale zaradi protestov za več dni zapreti svoja vrata. Foto: EPA

Pogovorov se je udeležila tudi najvplivnejša opozicijska skupina v Egiptu, Muslimanska bratovščina, ki je vlado pozvala, naj "sprejme zahteve ljudstva".
Že pred tem je sporočila, da si želijo z dialogom končati tudi tuje in regionalno vmešavanje v razmere v Egiptu, in ob tem zavrnila obtožbe, da skuša v Egiptu uvesti islamistično državo, ter zagotovila, da ne gre za islamsko vstajo, ampak za revolucijo ljudstva, ki zahteva pravičnejšo državo. To je sicer prvič, da sta se vlada in prepovedana Bratovščina sešli na pogovorih.
Poleg Muslimanske bratovščine na sestanku sodelujejo tudi liberalna stranka Vafd, levičarsko gibanje Tagamu, odbor, ki so ga sestavile skupine mladih, ki si prizadevajo za demokracijo in ki so začele proteste proti Mubaraku, ter neodvisni politiki in poslovneži. Sestanek se je začel z minuto molka za žrtvami demonstracij, ki so izbruhnile pred 13 dnevi. V njih je bilo po podatkih ZN-a ubitih najmanj 300 ljudi.
Menjava vrha
Življenje v Egiptu se počasi normalizira, protivladni protesti pa so v soboto prinesli zamenjavo dela vrha vladajoče Narodne demokratske stranke. Dolgoletni predsednik Hosni Mubarak sicer še vedno vztraja na oblasti, je pa odstopil Mubarakov sin Gamal, ki ga je na položaju sekretarja zamenjal Hosam Badravi, ki ga številni poznavalci označujejo za privrženca novega, liberalnega krila v stranki.

Ob njem so se položaju odpovedali še nekateri vidni člani generalnega sekretariata, Karmen Švegl pa je za Radio Slovenija povedala, da se v Egiptu pojavljajo celo govorice, da naj bi Mubarak odšel na daljše zdravljenje v tujino in se tako častno umaknil z oblasti.

Protestniki vztrajajo na trgu Tahrir
Protivladni protestniki še vedno ostajajo na osrednjem kairskem trgu Tahrir, saj jih odstopi v vladajoči stranki niso pomirili, a jih je občutno manj kot v petek, ko so bili protesti najštevilnejši, prav tako pa protesti potekajo mirno. Vojska se trudi, da bi trg Tahrir znova odprli za promet in ljudi ter da bi protestniki zasedli le manjši del trga.

"Imate vso pravico, da izrazite svoje mnenje, a prosim vas, da ohranite vsaj nekaj tistega, kar je ostalo od Egipta. Poglejte okoli sebe," je množici v soboto dejal vojaški poveljnik Hasan Al Roveni in jo pozval, naj prekine zborovanja. A se protestniki ne dajo in ne dovolijo, da bi vojska vstopila na trg. BBC poroča, da naj bi se protestniki bali, da bi protesti postali manj opazni, če bi jih omejili na manjše območje.

Življenje v Egiptu se vsaj malce umirja
Življenje v Egiptu se danes vsaj malo normalizira, saj naj bi po več kot enem tednu vrata znova odprle banke in trgovine, egiptovska borza pa naj bi znova začela delovati v ponedeljek. Protesti so močno prizadeli egiptovsko gospodarstvo, najslabše se godi izvozu, ki je padel za več kot šest odstotkov, še vedno je zaprto pristanišče v Aleksandriji, moten je železniški prevoz, turistična središča ob Rdečem morju pa so prazna. Finančni minister Samir Radvan je v soboto dejal, da naj bi protesti Egipt vsak dan stali približno 310 milijonov dolarjev.

ZDA Egipt pozivajo k mirnemu prenosu oblasti
Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriški predsednik Barack Obama o razmerah v Egiptu po telefonu govoril z voditelji Nemčije, Velike Britanije in Združenih arabskih emiratov. Obama je ob tem znova poudaril, da je ključnega pomena zagotoviti miren prenos oblasti na vlado, ki bo sposobna zadovoljiti pričakovanja egiptovskega ljudstva. Kot zelo pomembnega je ob tem izpostavil dialog z opozicijo, izrazil pa je tudi prepričanje, da Egipt potrebuje nekaj časa za pripravo poštenih volitev.

V soboto je z egiptovskim podpredsednikom Omarjem Sulejmanom po telefonu govoril tudi ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je sogovornika pozval h "kredibilnim pogajanjem, kjer bi sodelovale vse skupine v Egiptu, in ki bi pripomogla k mirnem prehodu v demokratično družbo, kar bi ugodilo željam egiptovskega ljudstva".