Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Papež Frančišek in Fidel Castro
Slike s srečanja papeža in Fidela Castra so hitro obkrožile svet, iz Vatikana pa so sporočili, da je bilo srečanje neformalno in prijateljsko. Foto: Reuters
Havana
Papeža je na Trgu revolucije v Havani, kjer je maševal v nedeljo, pričakalo več kot 800.000 ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

Neformalno in prijateljsko srečanje papeža Frančiška in Fidela Castra

Na Trgu republike v Havani 800.000 ljudi
21. september 2015 ob 09:42,
zadnji poseg: 21. september 2015 ob 11:17
Havana - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Papež Frančišek se je v nedeljo v Havani srečal z nekdanjim kubanskim predsednikom Fidelom Castrom. Srečanje je bilo nabito s simboliko.

Iz Vatikana so sporočili, da sta se papež in 89-letni upokojeni revolucionar srečala na neuradnem in prijateljskem srečanju v Castrovi rezidenci v Havani in se pogovarjala približno 40 minut. Na srečanju, ki sicer ni bilo uradno predvideno, a so v Vatikanu nakazali, da je mogoče, je bilo prisotnih med 10 in 15 ljudi, tudi Castrova žena in vnuki. Castro je bil oblečen v svojo tipično Adidasovo trenirko, svet pa so hitro obkrožile fotografije, ki jih je posnel uradni fotograf, sicer Castrov sin Alex Castro.

Sogovornika sta govorila o ključnih svetovnih temah, največ pozornosti pa sta namenila stanju humanosti v svetu in njenim številnim problemom ter podnebnim spremembam. Kot so poročali svetovni mediji, je bilo tokratno srečanje veliko bolj prijateljsko kot tisto med Castrom in papežem Benediktom XVI. leta 2012, ko ga je Castro večkrat napadal, tokrat pa sta se sogovornika zapletla v enakovreden pogovor.

Simbolna izmenjava daril
Srečanje med človekom, ki je dolga leta vodil Kubo in imel velik vpliv na celotno Latinsko Ameriko, ter prvim papežem iz Latinske Amerike, je bilo že samo po sebi nabito s simboliko. Frančišku je to uspelo še nadgraditi s pomenljivim darilom, knjigo svojega nekdanjega učitelja na jezuitski srednji šoli, Španca Amanda Llorenteja, ki ga je Castro skupaj z drugimi tujimi duhovniki leta 1959 izgnal s Kube, umrl pa je leta 2010 v Miamiju. Poleg knjige je papež Castru podaril še tonske posnetke jezuita ter dve knjigi in papeški encikliki. Castro pa je papežu podaril knjigo svojih razmišljanj o religiji, ki jo je napisal skupaj z brazilskim duhovnikom Freijem Bettom.

Po srečanju s Fidelom Castrom se je Frančišek sestal še s predsednikom, 84-letnim Raulom Castrom, ki mu je podaril leseni kip križanega Kristusa in podobo kubanske zavetnice Dobrodelne Marije device El Cobre.

Večerna molitev brez povabljenih disidentk
Zvečer je imel papež Frančišek večerne molitve v katedrali San Cristobal v Havani, kjer je govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo Bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija. Na večerne molitve je Vatikan povabil tudi dve disidentki, a ju ni bilo, Vatikan pa uradno ni pojasnil, zakaj. Marta Beatriz Roque in Miriam Leiva sta medtem povedali, da so ju pred katedralo aretirali in na kratko pridržali.

Na Trgu republike več kot 800.000 ljudi
Frančišek je kot tretji papež v zgodovini na Kubo prispel v soboto, kjer ga je na letališču sprejel Raul Castro, v nedeljo zjutraj pa je maševal na Trgu republike v Havani. Tam ga je pričakala množica 800.000 vernikov in nevernikov, pa tudi nekaj protestnikov, ki so jih varnostne sile hitro odstranile. Tudi več kot 20 pripadnic gibanja Dame v belem, soprog nekdanjih političnih zapornikov, zaradi policije niti ni moglo priti na Trg republike.

Svetovni mediji so ob tem poročali, da je bila množica na Trgu revolucije manjša kot leta 1998 ob obisku Janeza Pavla II., a zato nič manj navdušena. Papež se je med ljudi pripeljal z odprtim papamobilom, pozdravljal prisotne ter poljubljal otroke. Kubansko prebivalstvo je katoliško, a vero prakticira le okoli deset odstotkov prebivalcev komunistične države.

Papež je v pridigi Kubancem položil na dušo, naj služijo in pomagajo drug drugemu ne zaradi ideologije, ampak ker je tako prav. Po koncu maše je javni poziv naslovil na vlado Kolumbije in tamkajšnje upornike, ki se že dve leti prav v Havani pogajajo o premirju. Prosil jih je, naj vendarle končajo najdlje trajajoči konflikt v Južni Ameriki in naj ne dovolijo, da jim sedanja priložnost za to uide iz rok.

Obisk se nadaljuje v Holguinu in Santiagu de Cuba
Papež se bo danes iz Havane odpravil na vzhod države v mesto Holguin, kjer bo maševal in blagoslovil mesto, nato pa še v Santiago de Cuba, kjer bo imel mašo v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre. Iz Santiaga bo v torek poletel proti ZDA, kjer ga bo pričakal predsednik Barack Obama z družino. Poleg maš in molitev bo papež opravil govor v kongresu in na sedežu Združenih narodov v New Yorku, 26. in 27. septembra pa se bo udeležil svetovnega srečanja družin v Philadelphii.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
Dumr
# 21.09.2015 ob 11:02
Mislim da lahko rečem samo respect, tako papežu kot tudi Castru. To je lepa gesta sprave.

Kdaj se bomo ostali začeli malce zgledovat po takih primerih
overborder
# 21.09.2015 ob 10:36
"kjer je govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija."

Ne vem sicer od kod je novinar to prevedel, ampak papež gotovo ni govoril tukaj pozitivno o revščini, ampak kvečjemu o uboštvu. V romanskih jezikih se sicer za eno in drugo uporablja ista beseda (šp. pobreza), pri nas pa to dvoje razlikujemo.
Bog revščine noče, ampak želi, da se proti njej borimo. Uboštvo pa je seveda krepost, zato ker se zanjo tudi odločiš.
Lepo bi bilo, da bi novinar preveril in popravil.
blizzard76
# 21.09.2015 ob 11:42
po informacijah ZDA je Castro najmanj že 3x umrl, zdaj pa ga tu vidimo s papežem.
Ni kaj dobro obveščevalno službo ima ZDA, to so že večkrat dokazali...da o Iraku in orožju za množično uničevanje ne govorimo...
Follow Me
# 21.09.2015 ob 11:57
friks
# 21.09.2015 ob 12:29
Saj Amerika ne porablja denarja za nepreverjene informacije. Oni ga porabljajo za načrtno lansiranje zavajajočih in napačnih informacij, ki so njim v prid.
nori sosed
# 21.09.2015 ob 12:22
Po moje enako razmišljata kar se kritike družbe tiče, le da en to gleda skozi oči boga, drugi pa je ateist.
Bivši uporabnik
# 21.09.2015 ob 11:45
@blizzard76
Saj na tem temelji Amerika, na porabljanju denarja za nepreverjene informacije.
QUENDI
# 21.09.2015 ob 12:49
......zanimivo, oba moža sta na strani ideje o enakovrednosti in enakopravnosti - ampak eden vodi multinacionalko, drugega so pa ravno te sesule.......
Ramus
# 21.09.2015 ob 19:11
"Zvečer je imel papež Frančišek večerne molitve v katedrali San Cristobal v Havani, kjer je govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo Bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija"

Pa ne se delat norca,....
antiklinac
# 21.09.2015 ob 12:42
To, da vero prakticira le 10 procentov Kubancev je velik korak v modernizaciji. Kar koli že rečete o standardu Kubancev je država v precej pogledih moderna. Na Kubi velja tudi pravica do brezplačne spremebe spola, kar pomeni, da sta religioznost in homofobija Na Kubi v zatonu in zato se lahko zahvalijo tudi revoluciji.
Keano
# 21.09.2015 ob 16:41
Pravi revolucionarji nosijo Adidas, wannabe revolucionarji pa Che guevaro...
Enostavno
# 21.09.2015 ob 20:01
Neformalno in prijateljsko srečanje papeža Frančiška in Fidela Castra

Vedel sem,da je papa Frančišek naš Tovariš.
ivod
# 21.09.2015 ob 13:24
Kapo dol.... Obema...
1984
# 21.09.2015 ob 11:02
Če je mati cerkev revna (par tisoč milijard USD premoženja) kako šele izgledajo bogati ?
boroč
# 22.09.2015 ob 16:41
Ramus
"Zvečer je imel papež Frančišek večerne molitve v katedrali San Cristobal v Havani, kjer je govoril o vrlinah revščine in dejal, da je mati cerkev revna, ker jo Bog hoče revno, kot je hotel, da je bila revna devica Marija"

Pa ne se delat norca,....
------------------------------------------------
In kaj si hotel, Ramus, s tem povedat? Kaj je papež hotel povedati, bi moral slišati ali prebrati vse kar je povedati. Tebi je dovolj, da se norčuješ, dva stavka, ki ju je povzel B.T. Malo naiven si.
vl4do
# 21.09.2015 ob 19:17
Neodvisnih strokovnjakov za clovekove pravice sem pozabil napisati...... iz celega sveta se norca delajo....
boroč
# 21.09.2015 ob 18:07
antiklinac
Na Kubi velja tudi pravica do brezplačne spremebe spola,
..........................
Napiši še, da neboleča.
magjack
# 21.09.2015 ob 17:16
ker je tako prav. Evo, brez boga, zebljicek. :)
daresi
# 21.09.2015 ob 10:14
Sponzor pa je Adidas :)
Miha Gozdar
# 21.09.2015 ob 14:16
Kdaj bo pa Fidel kj trenerko sleku...?
nimaveze2088
# 21.09.2015 ob 14:22
revolucionar s kapitalistično trenerko
Kazalo