V Srbiji so imeli v nedeljo predčasne volitve po le dveh letih vlade premierja Aleksandra Vučića, ki so po mnenju domačih in tujih opazovalcev služile le utrditvi njegove oblasti. Na potek volitev in štetje glasov je letelo več pritožb. Foto: EPA
V Srbiji so imeli v nedeljo predčasne volitve po le dveh letih vlade premierja Aleksandra Vučića, ki so po mnenju domačih in tujih opazovalcev služile le utrditvi njegove oblasti. Na potek volitev in štetje glasov je letelo več pritožb. Foto: EPA
false
Na volitvah je prepričljivo zmagala koalicija okoli premierja Vučića in njegove stranke SNS. Foto: EPA

Srbska volilna komisija je objavila najnovejše izide nedeljskih volitev. Po preštetju glasov z 99,82 odstotka volišč je koalicija desničarske Demokratske stranke Srbije (DSS) in skrajne desničarske stranke Vrata (Dveri) osvojila 4,99 odstotka glasov in tako ni presegla petodstotnega parlamentarnega praga, kot je sicer sprva kazalo.

Vsak glas šteje?
Kot poroča srbski portal blic.rs, pa je koaliciji DSS-Vrata za vstop v parlament zmanjkal dobesedno en glas. 5-odstotni parlamentarni prag se namreč odreja glede na število volivcev in volivk, ki so dejansko glasovali. Teh je bilo po podatkih volilne komisije 3,770.695, kar pomeni, da je bilo treba za vstop v parlament osvojiti 188.535 glasov. Volilna komisija pa je sporočila, da je koalicija DSS-Vrata osvojila 188.534 glasov.

Kljub vsemu pa za koalicijo DSS-Vrata vse še ni izgubljeno, saj bodo 4. maja na 15 voliščih glasovanje ponovili. Spet bo lahko volilo 19.631 volivcev in volivk.

Obtožbe zoper komisijo, ki jo vodi član vladajoče stranke
V stranki Vrata so se na zadnje izide odzvali ogorčeno. Volilno komisijo in vlado Aleksandra Vučića so obtožili manipulacij rezultatov. Predsednik komisije Dejan Đurđević, sicer član vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), je očitke zavrnil in Vrata obtožil pritiskov na volilne oblasti.

Volilna komisija je po nedeljskih volitvah sicer prejela več kot 60 pritožb o nepravilnostih pri glasovanju in razveljavila izide s 15 volišč. Največ glasovnic so razveljavili v Nišu, kjer je tamkajšnje tožilstvo tudi zahtevalo preverjanje prijav nepravilnosti na voliščih, spet pa bodo glasovali tudi na nekaterih voliščih v Beogradu, Jagodini, Vranju in v nekaj manjših krajih.

Nejasnosti glede osvojenih mandatov razburjajo srbsko politično in siceršnjo javnost. Vodja komisije Đurđević je po poročanju portala blic.rs dejal, da bila v času po volitvah komisija "izpostavljena neprimernim pritiskom, ker so predstavniki opozicijskih strank organizirali shode in proteste, medtem ko je komisija delala".

Prepričljiva zmaga premierja Vučića
Po zadnjih izidih, ki jih je volilna komisija objavila ponoči, je prepričljivo zmagala koalicija pod vodstvom SNS-a premierja Aleksandra Vučića z 48,24 odstotka glasov.

Druga je Socialistična stranka Srbije (SPS) zunanjega ministra in nekdanjega premierja Ivice Dačića z 10,96 odstotka, sledijo pa Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja z 8,11 odstotka, koalicija okoli Demokratske stranke (DS) s 6,03 odstotka, prav tako gibanje Dovolj s 6,03 odstotka in koalicija SDS-LDP-LSV s 5,02 odstotka prejetimi glasovi.

A mandati še niso razdeljeni, saj je treba počakati še na rezultate ponovljenih volitev na 15 voliščih. Medtem ko lahko DSS in stranka Vrata upata na prehod parlamentarnega praga, pa je lahko koalicijo SDS-LDP-LSV strah nevstopa v parlamenta.

Če bi na koncu iz parlamenta izpadli tako koalicija SDS-LDP-LSV kot koalicija DSS-Vrata, bi lahko koalicija okoli SNS-a dobila celo dodatnih 12 do 14 poslanskih sedežev.