Edward Heath je bil med letoma 1965 in 1975 tudi vodja konservativcev. Foto: Reuters
Edward Heath je bil med letoma 1965 in 1975 tudi vodja konservativcev. Foto: Reuters
Orgije naj bi potekale v stanovanjskem kompleksu Dolphin Square v Pimlicu. Foto: Reuters

Heath, ki je bil na premierskem stolčku med letoma 1970 in 1974, je sicer že deset let pokojni.

Gre za velik preobrat v preiskavi, ki sicer poteka pod različnimi imeni že od leta 2012. Kot so v ponedeljek sporočili iz neodvisne komisije IPCC-ja, zdaj preiskujejo, ali wiltshirska policija v 90. letih zavedno ni preiskovala navedb, da je bil tudi Heath del pedofilskega kroga.

Sama wiltshirska policija je medtem pozvala morebitne žrtve nekdanjega konservativnega premierja, da se javijo, in takoj prejela vrsto klicev domnevnih žrtev. Med zadnjimi obtožbami je tudi ta, da naj bi Heath leta 1961 kot vzhajajoča zvezda torijcev v svojem stanovanju posilil 12-let starega dečka, ki je pobegnil od doma.

Do šokantnega odkritja je prišlo, potem ko je Neodvisna policijska komisija za pritožbe začela preiskovati navedbe, da je wiltshirska policija v 90. letih potiho opustila sojenje proti nekemu obtožencu, potem ko je ta zagrozil, da bo povedal, da je bil sir Edward Heath pedofil. Lani je neki upokojeni detektiv, ki je bil na policiji zaposlen v 90. letih, razkril, da je od nadrejenih dobil ukaz, da kazenski pregon proti omenjenemu obtožencu (šlo naj bi za lastnika bordela) opusti, ker bi sicer lahko prišlo do "vlačenja premierjevega imena po blatu".

Najmanj en sum utemeljen
Wiltshirska policija je, potem ko je nekdanji detektiv lani tudi uradno vložil pritožbo, odprla preiskavo, pri čemer je za najmanj en primer zlorab odkrila, da je sum utemeljen (gre za večkratno posilstvo). Marca letos je preiskavo predala IPCC-ju. "Če obstajajo dokazi, da so se navedeni zločini zares zgodili, bomo storili vse, da bodo odgovorni za to odgovarjali," je sporočil predstavnik policije.

Sir Edward Heath, ki je umrl leta 2005 v starosti 89 let, je svoje zasebno življenje vedno skrival, in čeprav so se govorice pogosto pojavljale, je to prvič, da pokojnega torijca javno povezujejo z zlorabljanjem otrok. Heathovi prijatelji sicer zavračajo obtožbe, češ da so neutemeljene, medtem ko Heathova dobrodelna fundacija, ki upravlja muzej pokojnega premierja, preiskavo pozdravlja, češ da bo končno oprala Heathovo ime.

Operacija "Midland", kot je ime obsežne preiskave, preiskuje navedbe, da je skupina vplivnih mož, med katerimi so bili politiki, policisti in vojaki, na lokacijah po jugu Anglije in v Londonu v 70. in 80. letih zlorabljala dečke. Preiskava se osredotoča na orgije, ki so potekale po stanovanjih v kompleksu Dolphin Square v Pimlicu in Elm Guest Housu v zahodnem Londonu. Preživele žrtve že več kot 20 let trdijo, da so jih britanski veljaki mučili in posiljevali, najmanj dva otroka pa naj bi pri tem celo umrla, poroča BBC.