Zločini, ki so se dogajali po vsej Nemčiji, so dobili naziv 'Döner umori'. Foto: EPA
Zločini, ki so se dogajali po vsej Nemčiji, so dobili naziv 'Döner umori'. Foto: EPA
Primer se je začel razreševati potem, ko je policija našla zogleneli trupli dveh osumljencev in požgano hišo še dveh drugih osumljencev. Foto: EPA
Umori priseljencev v Nemčiji

Dva osumljenca, ki naj bi bila vpletena v umore najmanj 10 ljudi, večinoma turškega in grškega rodu, med letoma 2000 in 2006, so že aretirali.

V 15-minutnem posnetku, ki so ga nameravali poslati nemškim medijem, osumljenci trdijo, da so ubili osem Turkov, enega Grka in enega policista.
Napadi naj bi se dogajali po vsej Nemčiji in so postali znani pod imenom "Döner umori", ker so bile vse žrtve lastniki stojnic s kebabi. Vse do aretacij policija ni menila, da jih je zagrešila ista skupina ljudi.

Nemški Spiegel poroča, da desničarski skrajneži v posnetku trdijo tudi, da so odgovorni za vrsto bančnih ropov in za bombni napad v Kölnu leta 2004, ki se je zgodil na ulici z večinoma turškim in kurdskim prebivalstvom.

Nova oblika terorizma
Nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich je dejal, da je videti, da se spoprijemajo z novo obliko skrajno desničarskega terorizma. Po besedah strokovnjakov oblasti pred tem niso verjele, da v Nemčiji delujejo aktivne, organizirane skrajno desničarske teroristične celice.

Dva izmed osumljenih teroristov so 4. novembra našli mrtva v goreči prikolici v vzhodnonemškem Eisenachu (policija meni, da sta storila samomor po neuspelem bančnem ropu), njuna sostanovalka pa je po besedah tožilstva sprožila bombo v svoji hiši v Zwickauu, nato pa pobegnila. Štiri dni pozneje se je predala tamkajšnji policiji.

Preiskovalci so našli orožje, uporabljeno v napadih, in pronacistični material. V nedeljo so blizu Hannovra aretirali še enega moškega, ki naj bi bil povezan z napadi in naj bi bil pripadnik teroristične skupine Nacionalistično socialistično podzemlje (NSU).

Novica je med Nemci izzvala ogorčenje, oblasti pa kritizirajo, ker niso odkrile dejavnosti organizacije prej, glede na to, da so bili trije glavni osumljenci aretirani že leta 1998 zaradi načrtovanja bombnega napada, a jih policija po izpustitvi ni nadzirala.
Da je bilo pri obravnavanju "skrajno desnega terorizma" narejenih veliko hudih napak s strani varnostnih sil, je danes na kongresu njene Krščansko-demokratske unije (CDU) v Leipzigu priznala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "To je sramota. Sramota za Nemčijo. Naredili bomo vse, da to raziščemo," je obljubila Merklova, ki se je ob tem še zavzela za prepoved skrajno desne Nacionalne demokratične stranke (NPD).

Umori priseljencev v Nemčiji