Zelo pomenljiv utrinek s srečanja voditeljev skupine G7 v Kanadi. Foto: Reuters
Zelo pomenljiv utrinek s srečanja voditeljev skupine G7 v Kanadi. Foto: Reuters
Ko so nemško kanclerko vprašali, kako da je po Trumpovi zavrnitvi sklepne izjave ostala tako mirna, je odgovorila, da ostra retorika ne bo pomagala izboljšati nastalega položaja. Foto: Reuters
Nemška kanclerka: To je bila streznitev

V pogovoru za nemško televizijo ARD je nemška kanclerka dejala, da je Trumpov "umik prek Twitterja seveda streznjujoč in malce depresiven". Ob tem je, kot poroča Deutsche Welle, jasno napovedala, da se bo Evropska unija na ameriško uvedbo carin na jeklo in aluminij odzvala s protiukrepi. Te naj bi naznanili 1. julija. "Ne bomo se pustili opehariti znova in znova. Namesto tega bomo tudi mi ukrepali," je dejala, kot poročajo različne agencije, s presenetljivo bojevitim tonom.

Ko so nemško kanclerko vprašali, kako da je po Trumpovi zavrnitvi sklepne izjave ostala tako mirna, je odgovorila, da ostra retorika ne bo pomagala izboljšati nastalega položaja. Pojasnila je, da je bila o Trumpovi zavrnitvi obveščena med poletom iz Kanade. Izkušnjo je opisala kot "streznjujočo". Nemčija pa bo, je zatrdila, spoštovala pravnomočno veljaven dokument.

Kljub Trumpovemu umiku od sklepne izjave in njegovi protekcionistični politiki bo nemška kanclerka nadaljevala prizadevanja za pogovore in sodelovanje z ameriškim predsednikom. "Ostajajo dobri razlogi, da se borimo za čezatlantsko partnerstvo," je dejala in dodala, da uvedba carin, ki so jih uvedle ZDA in Evropska unija, ne pomeni konca tega partnerstva. Kot je dejala, so sobotni dogodki še bolj utrdili njeno prepričanje o nujnosti močne in enotne Evropske unije. "Evropa mora usodo vzeti v svoje roke in nič več nespametno slediti ZDA," je še dejala. Trump in Merklova se bosta znova sestala prihodnji mesec na vrhu voditeljev držav članic Nata v Bruslju.

Opozicijski nemški liberalci (FDP) so od Merklove že zahtevali uradno pojasnilo nemške vlade glede zapleta na vrhu G7. Koordinator nemške vlade za čezatlantsko sodelovanje Peter Beyer je umik ZDA od sklepne izjave na vrhu G7 označil za "diplomatski polom". Da je bilo na vrhu G7 pričakovati neuspeh, pa je menil predsednik odbora nemškega parlamenta za zunanjo politiko Norbert Röttgen.

Trump oster tudi do Natovih članic
Nekaj ur po tem, ko je zapustil vrh v Kanadi, je Trump prek Twitterja obračunal tudi s članicami Nata. "Nemčija plačuje (komajda) en odstotek BDP-ja za Nato, medtem ko mi namenjamo 4 odstotke precej večjega proračuna. Ali se komu zdi to logično? Mi varujemo Evropo (kar je dobro) ob veliki finančni izgubi, potem pa smo nepošteno deležni udarcev glede trgovine. Prihaja sprememba." Še v enem tvitu je Evropski uniji, ki ima po njegovih navedbah 151 milijard evrov proračunskega presežka, očital, da bi morala plačevati več.

Že prej je ostro obračunal s po njegovih besedah "lažnimi izjavami" kanadskega premierja Justina Trudeauja. "Premier Justin Trudeau je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival okrog. Zelo neiskren in šibek. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mlečne izdelke!" je zapisal Trump na Twitterju in še namignil, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

Nemška kanclerka: To je bila streznitev