Trump je dejal, da so druge države ZDA izkoriščale desetletja. Foto: Reuters
Trump je dejal, da so druge države ZDA izkoriščale desetletja. Foto: Reuters
Vrh G7
Trump je vrh zapustil predčasno. Razlike med članicami G7 so vidne na številnih področjih. Foto: Reuters
Nekega pretiranega optimizma v Quebecu ni zaznati. Foto: Reuters
Stisk roke z Justinom Trudeaujem ... Foto: Reuters
... in navdušenje med srečanjem z Emmanuelom Macronom. Foto: Reuters
Na vrhu G7 premika glede carin ni bilo

Trump je voditeljem preostalih članic G7 dejal, da ZDA zahtevajo pravičen dostop do trgov in konec nepravične trgovinske prakse, poroča Reuters. "ZDA so izkoriščali desetletja in desetletja," je novinarjem dejal ameriški predsednik, ki je še dodal, da za "nepravične" trgovinske sporazume ne krivi voditeljev G7.

Predsednik ZDA je še dejal, da bi najraje videl, da na svetu ne bi bilo carin, a pod predpostavko, da bi preostale države pravično ravnale z ZDA. "Nič carin, nič ovir, nič subvencij, tako bi moralo biti," je poudaril.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov, a podrobnosti niso znane. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ponudil obisk Washingtona za oceno trgovinskih odnosov med EU-jem in ZDA in reševanje spora. Neimenovani francoski uradnik pa je napovedal začetek dialoga med ZDA in EU-ja v prihodnjih dveh tednih, s čimer naj bi se strinjal tudi Trump.

Po srečanju z Macronom je Trump dejal, da si prizadevajo rešiti trgovinske spore, pri čemer naj bi francoski predsednik zelo pomagal, in izrazil mnenje, da se bo nekaj zgodilo, in to bo pozitivno. Macron je omenil odprto in neposredno razpravo s Trumpom in to, da je pri vseh opazil pripravljenost za trgovinski dogovor, v katerem bodo vsi zmagovalci. Trump je v La Malbie v Quebecu prišel skoraj z eno uro zamude in pogovore z Macronom preložil na popoldne.

Po srečanju s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem se je Trump pošalil, da se je Kanadčan strinjal z ukinitvijo vseh carin, premier pa mu je vrnil s podobno kislo šalo, da je sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (NAFTA) v dobrem stanju. Pogajanja o spremembi sporazuma, ki jih je izsilil Trump, so propadla zaradi Trumpovih carin.

Trump je zatrdil, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši do zdaj, za NAFTO pa je ponovil, da se lahko kako drugače dogovorijo, na primer dvostransko vsaka od treh držav z drugo. Trudeau je povedal, da je trgovina še naprej predmet pogovorov in da si s Trumpom prizadevata za dobra delovna mesta na obeh straneh meje.

Razlike tudi glede podnebnega vprašanja
S predčasnim odhodom je Trump zamudil sejo o podnebnih spremembah in okolju. Gre sicer za temo, ki jo njegova administracija vztrajno zapostavlja, potem ko so ZDA lani izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma in s tem med drugim močno razburile tudi preostale članice G7.

Neimenovani predstavnik francoskih oblasti, ki ga navaja Reuters, je dejal, da je glede podnebnega vprašanja šest voditeljev članic G7 na eni strani, voditelj ZDA pa na drugi.

Trump: Zavezanost k nadzoru iranskih ambicij
Trump je še dejal, da so njegovi kolegi v skupini G7 na vrhu tudi izrazili zavezanost, da bodo nadzirali jedrske ambicije Irana. "Države G7 ostajajo zavezane nadzoru jedrskih ambicij Irana," je poudaril Trump, ki je pred kratkim razburil svet z izstopom ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

Bodo države sprejele skupno izjavo?
Šesterica po odhodu Trumpa tudi nadaljuje prizadevanja, da bi kljub nesoglasjem z ameriškim predsednikom o pomembnih temah vrha danes ob koncu srečanja vendarle sprejeli skupno izjavo. Nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje, da jim bo to uspelo, iz Elizejske palače pa so sporočili, da je "zelo velika verjetnost", da bo sedmerica podpisala skupno izjavo.

V njej po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer ne bo konsenza glede podnebnih sprememb, okolja in onesnaženja oceanov s plastiko, saj ZDA pri teh temah zastopajo drugačno stališče od preostale šesterice. Glede trgovine pa gredo pogajanja o skupni izjavi v smer poziva k posodobitvi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ker ameriška delegacija nasprotuje vsakršnim namigom o okrepitvi večstranskega sistema in WTO-ja.

Rusija: Zadovoljni smo v G20
Trump je še dejal, da bi bilo dobro, da G7 spet povabi medse Rusijo, o svoji zamisli pa ni govoril z nikomer. Enotnost preostalih članic G7 je sicer že prej razbil novi italijanski premier Giuseppe Conte, ki se je strinjal s Trumpovo idejo, do katere je Rusija sicer hladna. Conte je še dejal, da prizadevanje za ponovno vključitev Rusije v G7 oziroma G8 in poziv k dialogu s to državo ne pomenita, da Italija predlaga takojšnjo ukinitev sankcij proti Rusiji.

Medtem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da se Rusija nima namena pridružiti sedmim najrazvitejšim državam na svetu, saj da je zadovoljna v skupini G20.

Rusija je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina zdaj združuje samo sedem držav. Trump je vrnitev Rusije v skupino predlagal, ker da je preveč pomembna država, da bi jo lahko izolirali. "Morali bi dovoliti Rusiji nazaj. Ker bi morali imeti Rusijo za pogajalsko mizo," je dejal.

Kritike Trumpove ideje iz ZDA
Trumpa je kritiziral republikanski senator John McCain iz Arizone, ki je takoj spomnil, zakaj so Rusijo izključili. "Predsednik iz nerazumljivih razlogov nasprotnikom kaže spoštovanje, ki bi ga moral izkazovati najtesnejšim zaveznikom. Države, ki so se desetletja žrtvovale skupaj z ZDA, pa obravnava zaničevalno. To je zanesljiva pot do padca vodilne vloge ZDA v svetu," je sporočil McCain.

Udarila je tudi uredniška stran konservativnega časopisa Wall Street Journal, ki je kongresne republikance pozvala, naj obrzdajo Trumpa glede trgovine in mu odvzamejo pooblastila, preden povzroči nepopravljivo škodo ameriškemu gospodarstvu. Trump je pred tednom dni uvedel carine na uvoz jekla in aluminija iz zavezniških držav, Mehika je že sprejela povračilne ukrepe, kmalu jih bosta tudi Kanada in EU.

Pohvale zaradi napredka pri Severni Koreji
Trumpa so v Kanadi kolegi hvalili za napredek glede Severne Koreje in ga kritizirali zaradi odstopa od iranskega jedrskega sporazuma ter njegovih potez glede trgovine, vendar se predsednik ZDA ni pustil motiti.

Na vrhu G7 premika glede carin ni bilo