Zu Guttenberg je zatrdil, da rezultate preverjanja njegovega doktorata čaka brez skrbi. Foto: EPA
Zu Guttenberg je zatrdil, da rezultate preverjanja njegovega doktorata čaka brez skrbi. Foto: EPA

"Očitki, da je moj doktorat plagiat, so absurdni," je dejal 39-letni Karl-Theodor zu Guttenberg, ki so ga mnogi označili za vzhajajočo zvezdo nemške politike.

Po poročanju časopisa Süddeutsche Zeitung naj bi bili v ministrovem doktoratu odstavki, ki so dobesedni prepis drugih avtorjev, vendar to v doktoratu ni posebej označeno. Zu Guttenberg je pojasnil, da je doktorat "napisal po svojih najboljših močeh in s svojim znanjem", pri tem pa ni imel sodelavcev, zato je to njegov lasten dosežek.

Po navedbah časopisa je zu Guttenberg prepisal dele novice iz švicarskega časnika ter prispevkov politologov Hartmuta Wasserja tin Wilfrieda Marxerja. Primer so že predali varuhu za znanstveni samonadzor univerze v Bayreuthu. Profesor prava Andreas Fischer-Lescano meni, da so prepisani odstavki v Guttenbergovem doktoratu "nesramen plagiat" in "goljufija".

Zu Guttenberg je doktorat oddal leta 2006 na pravni fakulteti v Bayreuthu, leta 2007 pa je z najboljšo oceno postal doktor pravnih ved. Naslov njegove disertacije je Ustava in ustavna pogodba, ustavne razvojne stopnje v ZDA in EU.