V Kongu se še spominjajo letalske nesreče 15. aprila letos. Foto: EPA
V Kongu se še spominjajo letalske nesreče 15. aprila letos. Foto: EPA

Ker se reševalcem v helikopterju do gorske pokrajine na vzhodu države ni uspelo prebiti, še ni znano, ali je morda kdo izmed posadke ali potnikov nesrečo preživel. Ogled iz zraka ni zaznal znakov življenja.

Letalo se je ponesrečilo v ponedeljek, na letu iz prestolnice Kinšasa do mesta Goma, ko so letalski nadzorniki izgubili stik z njim. "Zadnjo radijsko zvezo smo imeli deset minut predtem, ko bi letalo moralo doseči mesto Bukavu na meji z Ruando," so sporočili iz organizacije Air Serv International, ki je imela letalo v najemu. Kdo je bil na krovu, niso želeli sporočiti.

Blaženje posledic humanitarne krize
Air Serv je ena izmed zasebnih organizacij, ki v DR Kongo pošiljajo človekoljubne delavce. Ta nekdanja belgijska kolonija, bogata z minerali, še vedno okreva po humanitarni krizi, ki je nastala po vojni med letoma 1998 in 2003. Kljub uradnemu premirju pa predvsem na vzhodu države še vedno potekajo spopadi med uporniškimi skupinami in vladnimi vojaki.

Po mnenju strokovnjakov je petletna vojna in humanitarna katastrofa, ki je nastala zaradi nje, v DR Kongu zahtevala kar 5,4 milijona življenj, večinoma so umrli zaradi lakote in nalezljivih bolezni.

A. P.