66-letnega Masataka Šimizuja je nasledil 60-letni Tošio Nišizava, ki v Tepcu dela že od leta 1975. Foto: EPA
66-letnega Masataka Šimizuja je nasledil 60-letni Tošio Nišizava, ki v Tepcu dela že od leta 1975. Foto: EPA

Masataka Šimizu je po japonski tradiciji, ki ji je zvesto tudi gospodarstvo, ponižno in skesano nagovoril zbrano sedmo silo. "Želim prevzeti menedžersko odgovornost in narediti simbolični konec. Odkritosrčno se opravičujemo, da jedrski reaktorji v Fukušimi povzročajo toliko tesnobe, skrbi in težav družbi," je sklenil Masataka Šimizu.

Država zaradi katastrofe v recesiji
11. marca
je Japonsko prizadel katastrofalni potres z magnitudo 9,0, ki je povzročil uničujoči cunami, ta pa je poplavil in močno poškodoval obmorsko jedrsko elektrarno Fukušimo Daiči. Največja jedrska nesreča po Černobilu je povzročila izselitev stotisočih ljudi, ob tem pa močno prizadela japonsko gospodarstvo, ki se je zaradi te naravne katastrofe znašlo celo v recesiji.

Rekordna izguba za nefinančno podjetje
Tepco
(Tokijsko električno podjetje), lastnik Fukušime, je objavil, da je njegova izguba ob koncu finančnega leta 31. marca znašala kar 1,25 bilijona jenov oz. 10,5 milijarde evrov. To je največja izguba v zgodovini japonskega gospodarstva v nefinančnem sektorju. Po potresu in cunamiju so delnice Tepca padle za več ko 80 odstotkov. Predsednik podjeta Masataka Šimizu je bil močno kritiziran, ker se je po nesreči prvič v javnosti pojavil šele po dveh tednih. Nekaj dni zatem so ga zaradi izčrpanosti in težav s srcem morali celo oskrbeti v bolnišnici.

Skupna neposredna izguba japonskega gospodarstva naj bi po oceni Banke Amerike znašala kar 11 bilijonov jenov oz. 95 milijard evrov.