Izraelski premier Netanjahu je dejal, da je pripravljen na nova mirovna pogajanja s Palestinci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izraelski premier Netanjahu je dejal, da je pripravljen na nova mirovna pogajanja s Palestinci. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mahmud Abas
Palestinski predstavniki Mahmud Abas si prek Združenih narodov in drugih mednarodnih teles prizadeva za priznanje državnosti Palestine. Foto: EPA

"Govoril sem o tem, kaj se da doseči in česa ne," je dejal Netanjahu in dodal, "čas je, da Palestinci pokažejo, da so tudi oni zavezani". Zatrdil je, da je Iran, ki podpira gibanje Hamas na območju Gaze, pripravljen začeti dobavljati orožje Zahodnemu bregu, ki je pod nadzorom palestinskih oblasti. "Umaknili smo se iz Gaze in smo dobili rakete na glavo. Nočemo, da se to zgodi še enkrat. Edini način za dosego miru je izpogajana rešitev - ne moreš vsiliti miru ... Če želiš mir, moraš doseči, da palestinsko vodstvo odstopi od pakta s Hamasom in se loti odkritih pogajanj z Izraelom za mir," je dodal.

Nekoliko popustljivejši tudi do Irana
Netanjahu je tako prvič tudi omenil možnost, da bi njegova država morda privolila v to, da bi Iran imel manjše število centrifug za bogatenje urana. Je pa vztrajal, da bi svetovne sile lahko dosegle boljši sporazum s Teheranom, kot je ta, o katerem se pogajajo. "Mislim, da bi lahko dobili boljši sporazum ... Če bi imel jaz glas v pogajalski ekipi, bi rekel nič centrifug," je odgovoril na vprašanje o poročanju medijev, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi Iran obdržal okoli 6.000 centrifug.

Islamska republika ima zdaj okoli 19.000 centrifug, od katerih jih je le nekaj več kot 10.000 delujočih. Netanjahu je večkrat pozval, da bi morali iranske jedrske zmogljivosti odstraniti v celoti. Na vztrajanje novinarja NBC-ja, ali bi vendarle privolil v nekaj centrifug, je Netanjahu odgovoril: "Rekel bi, da bi bilo manjše število nekaj, kar Izraelu in njegovim arabskim sosedam ne bi bilo všeč, a bi lahko s tem živeli."

Abas vidi malo možnosti za palestinsko državo
Sicer pa je zmago stranke Likud izraelskega premierja na predčasnih parlamentarnih volitvah palestinski predsednik Mahmud Abas ocenil kot slabo za rešitev spora z oblikovanjem dveh držav. "Netanjahujeve izjave proti rešitvi dveh držav in proti palestinski državi so dokaz, če so točne, da prihodnja izraelska vlada ni resna glede politične rešitve, ki bi vodila v oblikovanje dveh držav."

Abas je napovedal, da si bodo Palestinci še naprej prizadevali za to, da bi dosegli "mednarodno legitimnost". Palestinski predstavniki si namreč prek Združenih narodov in drugih mednarodnih teles prizadevajo za priznanje svoje državnosti. Izpostavil je tudi to, da bo v novo vlado najverjetneje vključena ultranacionalistična stranka Izrael Bejtenu. Ta je pred volitvami vodila ostro kampanjo proti Palestincem in izraelskim Arabcem.

Netanjahu napovedal nove gradnje
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč na samem koncu volilne kampanje v upanju, da na svojo stran pridobi glasove bolj skrajno usmerjenih volivcev, izključil možnost oblikovanja palestinske države in obljubil gradnjo več tisoč novih domov za judovske naseljence v priključenem Vzhodnem Jeruzalemu.

Netanjahu si je na torkovih volitvah presenetljivo zagotovil nov mandat na čelu izraelske vlade. Njegov Likud bo imel v 120-članskem parlamentu 30 poslancev, njegova največja tekmica, stranka Sionistična unija, pa 24.