Nekatere države so že pred pozivom haitijskih oblasti ponudile pomoč. Venezuela je obljubila, da bo zgradila 5.000 domov ter poslala tri letala in ladjo z 240 tonami pomoči. Foto: EPA
Nekatere države so že pred pozivom haitijskih oblasti ponudile pomoč. Venezuela je obljubila, da bo zgradila 5.000 domov ter poslala tri letala in ladjo z 240 tonami pomoči. Foto: EPA
Santiago
Kubanski predsednik Raul Castro je svojim ljudem dejal, naj ne izgubijo volje in naj ohranijo upanje. Foto: EPA

Okoli 350.000 prebivalcev prestolnice Port-au-Prince, ki tri leta po rušilnem potresu še vedno živijo v šotorih v begunskem taboru, so zdaj ostali še brez tega začasnega bivališča. "Povejte ljudem, da potrebujemo hrano, pleničke, kuhinjske posode in proteine," je novinarju Guardiana Jonathanu Wattsu dejala Fifi Boullie, ki je med divjanjem orkana Sandy rojevala v begunskem taboru.

Čeprav se je Sandy Haitija prejšnji četrtek dotaknila "le s svojim repom", kot piše omenjeni medij, je bilo za najrevnejšo državo na tem koncu sveta dovolj, da se je humanitarna kriza še poglobila. Življenje je izgubilo 54 ljudi, dvajset jih še vedno pogrešajo. Orkan je uničil pridelke in domove ter prekinil promet.

Voda je odnesla na tisoče glav živine
Haitijski premier Laurent Lamothe je v sredo zvečer pozval k mednarodni solidarnosti za pomoč prebivalstvu. Po podatkih ministra za kmetijstvo Jacquesa Thomasa je škode v kmetijstvu za več kot 104 milijone dolarjev. Uničenih je bilo več tisoč kilometrov poljskih poti, poplavne vode so odnesle na tisoče glav živine in uničile na tisoče hektarjev nasadov.

Zaradi poplave in vodostajev se je v državi znova začela širiti kolera, kmalu bo začelo primanjkovati hrane. Kot je pojasnil vodja urada Združenih narodov na Haitiju Johan Peleman, je Haiti letos že tako utrpel hudo sušo, avgusta pa je državo udaril še orkan Isaac. Zdaj pa je še tisti pridelek, ki je ostal, uničila Sandy.

Venezuela, Francija in Mehika že obljubile pomoč
Nekatere države so že pred pozivom haitijskih oblasti ponudile pomoč. Venezuela je obljubila, da bo zgradila 5.000 domov ter poslala tri letala in ladjo z 240 tonami pomoči. Francija naj bi zgradila sedem porušenih mostov, Mehika pa je ponudila hrano.

"Kot da bi na Santiago padla bomba"
O posledicah orkana Sandy poročajo tudi s Kube. Predsednik Raul Castro je dejal, da je najhujše posledice utrpel vzhodni del države. Tam je življenje izgubilo enajst ljudi, uničenih je okoli 188.000 domov. Predsednik Castro je razdejanje v drugem največjem mestu v državi, Santiagu, opisal z besedami, "kot da bi nanj padla bomba".

"Resnično stanje je veliko hujše, kot ga prikazujejo mediji," je dejal Castro, ki je svoje ljudi pozval, naj ohranijo upanje, saj da država ne bo nikogar pustila na cedilu.
Združeni narodi ocenjujejo, da je Sandy na Kubi uničila 100.000 hektarjev pridelka. Na vzhodnem delu je največ škode pri sladkornem trsu in bananah. Podpredsednik Jose Ramon Machado je dejal, da bo največja težava vlade zagotoviti zadostne količine hrane za prebivalce na najbolj prizadetem delu države. Kuba namreč ne pridela dovolj hrane in jo mora uvažati.