"Službe, pravica in izobrazba" je nekaj osnovnih zahtev Newyorčanov, ki so se naveličali gledati bogatenje najbogatejših na Wall Streetu. Foto: Reuters
Ocupy Wall Street
"To je šele začetek" - newyorški protest se seli tudi v Evropo in v Slovenijo, kjer bo prvi shod potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Reuters
Prva otipljiva zmaga protestnikov

V parku, ki je v neposredni bližini Wall Streeta, že nekaj tednov tabori več sto protestnikov, ki si prizadevajo za okupacijo središča svetovnega finančnega sektorja. Mesto je pred dnevi napovedalo, da lastnik parka želi počistiti območje, pri čemer bi jim mestne oblasti pri razgonu protestnikov pomagale tudi s policijo. V četrtek pozno zvečer je lastnik parka Zuccotti Brookfield Properties sporočil newyorškim oblastem, da so prestavili "čiščenje zelenic".

"Zmagujemo in Wall Street se boji," je zapisala protestnica Kira Moyer-Sims v pamfletu, razdeljenem navzočim v parku na južnem Manhatnnu. "Gibanje prevzema pobudo in je preveliko, da bi propadlo."

Za metle prijeli sami protestniki
Novico so protestniki pospremili z navdušenjem, saj so bili prepričani, da se spopadom s policijo in varnostniki ne bo mogoče izogniti. Gibanje "Occupy Wall Street" je pozvalo Newyorčane, da se jim v petek ob koncu delovnega tedna priključijo na novih protestih proti kapitalizmu. Po odlogu izpraznitve parka so se taboreči samoorganizirali in začeli vsesplošno čistilno akcijo.

Knjižnica, ambulanta, ni pa sanitarij
V parku Zuccotti se zadržujejo najvztrajnejši protestniki, prvi so se postavitev šotorov odločili sredi septembra, od takrat pa število taborečih vztrajno narašča. Pojavile so se številne stojnice s hrano, dobro deluje javna knjižnica, na voljo je tudi ambulanta. Največja težava so sanitarije, pri čemer so protestniki odvisni od restavracij in lokalov v okolici parka, vseeno pa ni poročil o uriniranju na prostem, kar je v New Yorku sicer prekršek. "To je eden najčistejših protestov ali javnih shodov, kar sem jih doživel," pripoveduje eden izmed bivajočih v parku.

V okolici Wall Streeta je policija zjutraj aretirala več protestnikov, a natančnega števila ni sporočila medijem, ki ocenjujejo, da je bilo aretiranih okoli 15 ljudi.

Gibanje za okupacijo dejanskega in simbolnega središča svetovnega kapitala se je začelo s protestom več tisoč ljudi 17. septembra. Naraščajoči mirni protesti so se počasi razširili tudi v druga mesta ZDA. Gibanje je svoj odmev dobilo tudi v Evropi, tudi v Sloveniji je za soboto napovedano zborovanje v Ljubljani - "Prisotnost šteje - 15O - OccupyLjubljana".

Prva otipljiva zmaga protestnikov