Številne šole v Nigeriji imajo poostreno varnost zaradi pogostih napadov pripadnikov skrajnih skupin. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Številne šole v Nigeriji imajo poostreno varnost zaradi pogostih napadov pripadnikov skrajnih skupin. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Dekleta so ugrabili podivjani oboroženi moški, ki so s konvojem vozil vdrli na območje internata in šole," je pojasnil minister za izobrazbo v Bornu Emmanuel Sam. "Za varnost na šolskem območju je sicer skrbela poostrena enota vojakov, vendar pa so bili napadalci številčnejši," pa je za BBC dejal neimenovan očividec.

Napadalci so vdrli v internat v mestu Chibok v nigerijski zvezni državi Borno v ponedeljek ponoči. Domnevno naj bi šlo za člane skrajne islamistične skupine Boko Haram, ki je v ponedeljek prevzela odgovornost za bombni napad v Abuji, v katerem je umrlo 70 ljudi.

Šolarke strpali na tovornjake
Nek dijak, ki ni hotel biti imenovan, je za britanski BBC dejal, da so napadalci vdrli v internat, ko so šolarji spali. Prva stvar, ki jih je zanimala, je bila, kje so trgovine s hrano. Te so izropali, plen pa natovorili na tovornjake, kamor so stlačili tudi nekaj deklet. Preostala dekleta so strpali v avtobus in še v dva tovornjaka.

Dijakinja, ki se ji je uspelo rešiti, je dejala, da je njen tovornjak prevozil tri vasi, potem pa se je začel kvariti, zaradi česar je moral voznik upočasniti vožnjo. Tako se je uspelo njej in še okoli 14 dekletom rešiti, saj so s tovornjaka skočile v grmičevje ob cesti.

Policija ni potrdila ugrabitve
Napad na internat preiskuje tudi policija, ki pa ni potrdila same ugrabitve deklet. Člani skupine Boko Haram so v preteklosti izvedli številne napade na šole in izobraževalne ustanove, saj nasprotujejo "zahodnjaškemu izobraževanju". Nigerijski mediji so poročali, da sta bila v napadu ubita dva pripadnika varnostnih sil, lokalni prebivalci pa trdijo, da je bilo med napadom požganih 170 hiš.