V zadnjih dneh je bilo skupno rešenih več kot 500 ljudi. Foto: Reuters
V zadnjih dneh je bilo skupno rešenih več kot 500 ljudi. Foto: Reuters

Za zdaj še ni jasno, ali je med rešenimi tudi 219 deklic iz Chiboka, ki so jih islamski skrajneži ugrabili pred letom dni, kar je povzročilo zgražanje svetovne javnosti.

Zadnjo skupino ujetih žensk in otrok so nigerijski vojaki rešili v četrtek na gozdnatem območju Sambisa na severovzhodu države, kjer se nadaljujejo napadi na položaje skrajnežev, saj skuša vojska uničiti njihova oporišča in rešiti še druge ujetnike. V Sambisi je vojska uničila 13 taborov Boko Harama.

V torek je na istem območju nigerijska vojska že rešila 300 žensk in otrok. Po podatkih mednarodne nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International naj bi skrajneži od začetka lanskega leta zajeli okoli dva tisoč žensk in deklic.

Med ženskami in deklicami, ki so jih rešili ta teden, so številne doživele travmo. Poročale so, da so bile podvržene prisilnemu delu, spolni in psihološki zlorabi ter prisiljene v boj ob boku skrajnežev.

Od leta 2009, ko je Boko Haram začel kampanjo nasilja na severovzhodu najbolj poseljene afriške države, je bilo ubitih na tisoče ljudi, po nekaterih ocenah več kot 15.000.

Skupina, katere ime v lokalnem jeziku hausa pomeni "zahodna izobrazba je prepovedana", si prizadeva za vzpostavitev islamske države v tem delu Nigerije. Pred kratkim je obljubila zvestobo skupini Islamska država, ki nadzoruje dele Sirije in Iraka, vendar ni znano, ali poleg skupne ideologije obstajajo tudi kakšne operativne povezave med obema skrajnima skupinama.

V zadnjih tednih je nigerijska vojska prevzela pobudo v boju proti Boko Haramu in osvobodila večino ozemlja, ki so ga skrajneži zavzeli lani. V akciji proti skupini sodelujejo tudi sosednje države, pri čemer je bilo še posebej ključno posredovanje čadske vojske, ki je operacije proti skrajnežem izvedla tudi na nigerijskem ozemlju.