Ko je Lju Šjaobo prejel nobelovo nagrado za mir, so bili odnosi med državama pretrgani. Foto: EPA
Ko je Lju Šjaobo prejel nobelovo nagrado za mir, so bili odnosi med državama pretrgani. Foto: EPA

Norveški zunanji minister Boerge Brende je dejal, da bosta državi, kakor hitro se da, začeli pogajanja glede dogovora o prosti trgovini. Odnosi so bili zamrznjeni leta 2010, potem ko je kitajski oporečnik Lju Šjaobo prejel Nobelovo nagrado za mir. V skupni izjavi sta Peking in Oslo zapisala, da sta s številnimi podrobnimi pogovori dosegla obojestransko vzajemno zaupanje, ki omogoča ponovno vzpostavitev normalnih odnosov.

Kitajski zunanji minister Vang Ji je po srečanju z Brendejem dejal, da je bil v odnosih predtem narejen velik korak nazaj. Po njegovih besedah sta se državi posvetovali, kako izboljšati odnose. Dosegli sta pomembno soglasje o spoznanju in obnovitvi medsebojnega zaupanja, ki so v skladu z interesi Norveške, ki si je prizadevala za izboljšanje odnosov s Kitajsko.

Oslo: Nismo nič popuščali
Norveška vlada v njej poudarja, da je zavezana politiki "ene Kitajske", spoštuje ozemeljsko celovitost in suverenost Kitajske, posveča velik pomen ključnim interesom in skrbem Kitajske ter ne bo podpirala dejanj, ki bi jih spodkopavali, v prihodnje pa bo naredila vse, da se bo izognila škodovanju dvostranskih odnosov.

"Nič nismo popuščali, temveč smo se skozi daljše obdobje lotili gradnje zaupanja," je v Oslu izjavila premierka Erna Solberg. "Nobenega dvoma ni, da je bilo norveško gospodarstvo prizadeto. Čeprav se naša menjava s Kitajsko ni zmanjšala, nismo bili zraven pri izjemnem vzletu Kitajske tako kot številne druge države," je dodala.

Lju vodil proteste na Trgu nebeškega miru
59-letni Lju je bil decembra 2009 obsojen na enajstletno zaporno kazen kot eden od soavtorjev Listine 08, ki poziva k političnim spremembam na Kitajskem, pozval k svobodi govora in k večstrankarskim volitvam. Nekdanji profesor književnosti je postal viden član kitajske intelektualne javnosti leta 1989 kot vodja stavke med protesti na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Po protestih so ga zaprli za 20 mesecev, nato pa je v 90. letih preživel tri leta v delovnem taborišču za "prevzgojo" in v hišnem priporu.

Norveški odbor za Nobelovo nagrado je Liuja pohvalil za njegovo "dolgo in nenasilno bitko za temeljne človekove pravice na Kitajskem". Nagrajenca za mir sicer komisija v Oslu, medtem ko o drugih odločajo v Stockholmu.