Policija še preiskuje, kaj bi lahko bil motiv za nov napad. Foto: Reuters
Policija še preiskuje, kaj bi lahko bil motiv za nov napad. Foto: Reuters
Santa Monica
Reševalci na kampusu v Santa Monici so pomagali ranjenim. Foto: EPA

Napad v ameriški zvezni državi Kalifornija se je začel v neki hiši in končal na kampusu univerze, kjer je policija napadalca ustrelila v knjižnici. Napadalec, oblečen v črno, je bil star med 25 in 30 let, streljal pa je s polavtomatsko puško. Strelski pohod je napadalec začel v hiši v bližini univerze, kjer je ubil dve osebi, nato pa v hiši zanetil ogenj. Policija je sporočila, da naj bi šlo za napadalčevega očeta in brata.

Ko je zapustil hišo, je napadalec ugrabil žensko z avtom in jo prisilil, naj ga pelje na univerzo. Med vožnjo je večkrat streljal na mestni avtobus, kjer je ranil najmanj tri ljudi. Ob prihodu na parkirišče kampusa je napadalec streljal na vozilo ter ubil voznika in hudo ranil sopotnika. Na kampusu je ubil še enega človeka ter streljal po knjižnici, nato pa je umrl v navzkrižnem ognju s policijo.

Motiv za strelski pohod še ni znan, preiskovalci še iščejo morebitne namige, ki bi jim lahko pomagali pri razumevanju incidenta. "To je grozljivo dejanje, za katerega si vsi želimo, da se ne bi zgodilo," je povedal predstavnik policije Santa Monice Richard Lewis. Policija je v povezavi s strelskim pohodom prijela še enega moškega, ki bi lahko bil povezan s strelcem, a so ga pozneje izpustili.

Nedaleč stran je govoril Obama
Napad se je zgodil le nekaj kilometrov od kraja, kjer je ameriški predsednik Barack Obama govoril na političnem dogodku, kjer so zbirali denar. Kljub incidentu je Obama končal svoj govor in se odpravil na ranč Sunnylands v bližini Palm Springsa, kjer je na neformalnem obisku sprejel kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Policija je sporočila, da strelski incident ni bil povezan s predsednikovim obiskom, ampak da je šlo za lokalno zadevo.

Razgreta razprava o orožju
Tokratni strelski pohod je bil zadnji v vrsti večjih množičnih streljanj v ZDA v zadnjem letu, ki so sprožili nacionalno razpravo o nasilju, povezanim z orožjem v državi. Predsednik Obama in demokratska stranka si prizadevajo za večji nadzor in omejitve pri nošenju orožja, kar pa ni všeč republikancem in orožarskim lobijem.