Protestniki pred notranjim ministrstvom. Foto: Reuters
Protestniki pred notranjim ministrstvom. Foto: Reuters

34-letno Tetjano Čornovil, ki je med drugim kritično pisala o ukrajinskem predsedniku Viktorju Janukoviču, so napadli blizu prestolnice Kijev le nekaj ur po objavi njenega članka o premoženju najvišjih vladnih predstavnikov.
Čornovilova, ki je bila na nedavnih protivladnih protestih ena izmed glavnih govornic, je policiji povedala, da je malo po polnoči njen avtomobil ustavilo vozilo, iz katerega je izstopila skupina neznanih moških in razbila zadnje okno njenega avtomobila.

Nato so novinarko izvlekli iz avtomobila, jo pretepli in pustili v obcestnem jarku, navaja policijska izjava. Zlomili so ji nos, dobila pa je tudi pretres možganov in številne modrice.
Čornovilova je dejala, da je šlo za "vsaj dva napadalca". "Udarjali so me po glavi, rekli niso ničesar, samo udarjali so," je v videu, objavljenem na spletni strani časnika Ukrajinska pravda, za katerega dela, dejala novinarka.

Janukovič napad obsoja

Iz Janukovičevega predsedniškega urada so sporočili, da predsednik nasilje ostro obsoja in da morajo biti storilci privedeni pred roko pravice. Zaradi napada se je pred ministrstvom za notranje zadeve zbralo okoli tisoč ljudi in pozivalo k odstopu ministra Vitalija Zaharčenka.

Predsednik parlamenta Vladimir Ribak je Zaharčenka pozval, da čim prej razišče primer pretepene novinarke, podpredsednica vlade Raisa Bogatireva pa je napovedala, da bo Čornovilovo obiskala v bolnišnici.

Kijev že od novembra, ko je Janukovičeva vlada zavrnila podpis dogovora z EU-jem, hromijo ulični protesti. Demonstracije so ob koncih tedna pritegnile tudi več sto tisoč ljudi. Ukrajina je prejšnji teden z Rusijo podpisala dogovor za 15 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči in nižje cene plina.