Pogost prizor s pariških ulic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogost prizor s pariških ulic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sarkozy želi štiri mesece pred volitvami 'počistiti' mesto luči. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Brezdomce bodo zdaj pregnali z najbolj priljubljenih območij, rešitve, kam z njimi, pa nimajo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tudi v Franciji je gospodarska kriza še kako občutna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V času ko je francosko gospodarstvo v krizi, rišejo pa se grožnje še enega vala recesije, so pariški reveži in brezdomci v podhodih, pred vhodi v podzemno železnico in okoli turističnih atrakcij navzoči bolj kot kadar koli prej.
Aktivisti pozivajo k ukrepom in rešitvam, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je namesto tega kljub nasprotovanju pariškega socialističnega župana napovedal vojno beračem.

Claude Guéant, Sarkozyjev notranji minister in dolgoletna desna roka, je izdal vrsto dekretov, ki prepovedujejo beračenje okoli pariških najbolj priljubljenih nakupovalnih in turističnih točk. Guéant pravi, da so aretacije in oglobitve beračev nujne, da ne bi tujih obiskovalcev "nadlegovali prosjaški prestopniki, ki jih vodijo organizirane mafijske tolpe".
Prve na njegovem seznamu so bile Elizejske poljane, na katerih je prepoved beračenja od septembra do januarja, zdaj pa je bila ta podaljšana do poletja. Ob tem sta bili ustvarjeni še dve božični območji, kamor berači nimajo vstopa: prvo je okoli slovitih veleblagovnic Galeries Lafayette in Printemps, drugo pa okolica Louvra in vrtov Tuileries.
"Nadaljevanje gonje proti Romom"
Kritiki ukrep vidijo kot zadnji krog Sarkozyjeve kampanje proti Romom. Guéant je trdil, da so protiberaški dekreti del "neusmiljenega boja" proti "romunskim kriminalnim dejanjem", saj romunski kriminalci predstavljajo enega izmed šestih sojenj na pariških sodiščih, polovica od aretiranih pa je mladoletnih. Protiberaška politika je uperjena proti praksam, kot je zbiranje denarja od lažnih peticij, ki jih na priljubljenih pariških točkah izvajajo romske deklice in najstniki.

Guéant je najel 33 romunskih policistov, da bi pariškim možem postave skupno pomagali izgnati berače na Elizejskih poljanah. Po njegovih besedah so med 300 primeri nezakonitih dejavnosti, ki so jih zaznali na tem znamenitem bulvarju v treh mesecih, skoraj za vsemi stali romunski državljani, mreže organiziranega kriminala pa so "še posebej krute".
Predvolilna kampanja
A Bertrand Delanoe, pariški socialistični župan in najbolj priljubljen politik v Franciji, je čistko označil za "poceni piarovski nateg", katerega edini namen je "stigmatizirati del populacije".
"Da se nekdo želi spustiti v boj z revščino z represijo in kaznimi, je šokantno v času, ko država ne izpolnjuje svojih obvez pri iskanju domov za ranljive mlade ljudi in nujnih prenočišč za brezdomce," je bil zgrožen Delanoe.
Ob tem je dejal še, da si je Guéant za tarčo vzel nekatere najelitnejše mestne predele, ob tem pa prezrl resnične težave v drugih soseskah.

Štiri mesece pred predsedniškimi volitvami Sarkozyjeva stranka daje prednost varnosti in kriminalu, da bi si s tem pridobila nazaj volivce, ki so jim "ušli" v skrajno desno stranko Front National, ki jo vodi Marine Le Pen, hčerka nacionalističnega politika in nekdanjega predsedniškega kandidata Jean-Marieja Le Pena.

"Glas Le Pena"
Lani je Sarkozy povzročil mednarodno ogorčenje, ko je povezal priseljevanje s kriminalom, ter se zaobljubil, da bo izgnal romske priseljence in uničil nezakonita taborišča. Število Romov v Franciji se ni spremenilo vse od uničenja taborov, a človekoljubne organizacije opozarjajo, da zdaj živijo v še večji revščini ter v ozračju sovražnosti in strahu do njih.

Guéant, ki ga je levica pred kratkim označila za "glas Le Pena", se je znašel na udaru kritik tudi zaradi svoje zadnje zaobljube, da zajezi zakonito priseljevanje v Francijo in omeji pravice diplomatov, ki ne prihajajo iz Evropske unije, da ostanejo v Franciji tudi po koncu študija.
Vladajoča desnica želi, kot smo že pisali, prepovedati tudi prostitucijo, ki je za zdaj v Franciji zakonita.