Volivci liberalne stranke niso skrivali navdušenja nad zmago. Foto: EPA
Volivci liberalne stranke niso skrivali navdušenja nad zmago. Foto: EPA

Po preštetih 98 odstotkih glasov so vladajoči liberalci (VVD) premierja Marka Rutteja osvojili dva sedeža več od levosredinskih laburistov (PvdA) nekdanjega Greenpeaceovega aktivista Diedrika Samsoma (41:39).

To pomeni, da bi imeli največji stranki, če bi sklenili koalicijo, z 80 sedeži tesno večino v 150-članskem parlamentu in bi verjetno potrebovali podporo še kakšne manjše stranke. Leva Socialistična stranka je po še neuradnih izidih osvojila 16 sedežev, Wildersova populitična Svobodnjaška stranka (PVV) pa le 15, kar je hud padec v primerjavi s prejšnjim sklicem, v katerem je imel 24 poslancev.

"To je velika spodbuda za program, ki smo ga predlagali, da bi država izšla iz krize močnejša in da bi se nadaljevala rast nizozemskega gospodarstva," je dejal Rutte. Samsom je doživel bučen sprejem svojih privržencev v amsterdamskem gledališču Paradiso. "Nizozemska potrebuje stabilno vlado v čim krajšem času," je poudaril. "Želimo sodelovati v tej vladi, če bodo volilni rezultati ustrezno zastopani v programu nove vlade," je dodal.

"Nizozemci niso skrajneži"
Zunanji minister Uri Rosenthal je dejal, da Wildersov poraz dokazuje, da Nizozemci niso skrajneži. "Zelo jasno je, da Nizozemci ne marajo zelo ekstremnih evropskih stališč. Smo člani Evropske unije in morali bi se je držati še mnoga leta," je dejal.

Wilders, ki je privedel do padca zadnje vlade, ker je zavrnil potrditev varčevalnega proračuna, po pričakovanjih ne bo dobil nobene vloge v novi koaliciji. "Raje bi prišel pred vas z dobrimi novicami," je na zborovanju svoje stranke dejal vidno pretreseni Wilders, ki je komaj zadrževal solze. "V Bruslju imajo zdaj zabavo. To je škoda," je dodal.

Nizozemci izbrali proevropsko smer
Nizozemci izbrali proevropsko smer