Ameriških sankcij bodo tako deležne tiste države, ki poslujejo z osrednjo iransko bančno institucijo. To pa ne bodo države članice EU-ja in Japonska, ki so že prej zmanjšale poslovanje z Iranom. Foto: Reuters
Ameriških sankcij bodo tako deležne tiste države, ki poslujejo z osrednjo iransko bančno institucijo. To pa ne bodo države članice EU-ja in Japonska, ki so že prej zmanjšale poslovanje z Iranom. Foto: Reuters

Sankcije pomenijo prepoved bančnega poslovanja z ZDA za vse tuje banke, ki bodo še naprej trgovale z Iranom. A kot kaže, se bodo sankcijam lahko izognile nekatere države, ki bodo še naprej lahko poslovale z iransko centralno banko. State Department je namreč sporočil, da sankcije ne bodo veljale za deset držav članic EU-ja in za Japonsko, ki so izpolnile pogoj, to je "bistveno zmanjšanje poslovanja".

Največja uvoznica iranske nafte je Kitajska (20 odstotkov). Sledijo ji Japonska (17 odstotkov), Indija (16 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Južna Koreja (9 odstotkov) in druge države (28 odstotkov).

Prepoved bo prizadela iranski izvoz
Sankcije so del poskusa prisile Irana v večjo odprtost pri njegovem jedrskem programu, za katerega predsednik Mahmud Ahmadinedžad trdi, da je namenjen le za miroljubne namene, čemur pa mednarodna skupnost ne verjame. Ker Iran pri trgovanju z nafto posluje ravno prek svoje centralne banke, bo prepoved poslovanja prizadela iranski izvoz.

Ta je v zadnjih mesecih padel za 300.000 sodčkov na dan, država pa se spoprijema s povišano inflacijo. Zaostritev sankcij bi lahko povzročila med enim do dvema milijonoma sodčkov izpada nafte na dan na svetovnih trgih, kar bi lahko še povišalo cene črnega zlata, v novih težavah pa bi se pred novembrskimi splošnimi volitvami utegnil znajti tudi Barack Obama.

Nafte naj bi bilo za zdaj še dovolj
A kot trdi ameriški predsednik, so mu druge svetovne proizvajalke nafte (na čelu s Savdsko Arabijo) zagotovile, da bodo pokrile izpad. Nafte naj trenutno ne bi primanjkovalo, prav tako pa naj bi bile ameriške zaloge polne. Več težav pa bi lahko imele Južna Koreja, Kitajska in Indija, ki so ene izmed glavnih kupcev iranske nafte.

Sankcije proti Iranu bo julija uvedel tudi EU
Washington se bo moral do konca junija odločiti, ali bo od svoje odločitve odstopil ali pa bo konec junija res izvedel sankcije zoper tuje banke in podjetja, ki bi kupovale iransko nafto. Le mesec pozneje, torej julija, bo namreč začela veljati tudi evropska prepoved uvoza na iransko nafto. To pa bi lahko vplivalo na odločitev Irana, da resneje pristopi k pogajanjem o svojem jedrskem programu.