Množično shranjevanje podatkov je precej lažje pri elektronski pošti in besedilu. Zvočni posnetki pogovorov so lahko namreč zelo obsežni. Foto: EPA
Množično shranjevanje podatkov je precej lažje pri elektronski pošti in besedilu. Zvočni posnetki pogovorov so lahko namreč zelo obsežni. Foto: EPA

Programa RETRO in MYSTIC, ki to omogočata, je NSA po pisanju Washington Posta razvil leta 2009 in ju dve leti pozneje prvič s polno močjo uporabil proti tuji državi.

Za katero državo gre, ni znano, saj časopis na prošnjo oblasti te informacije ni razkril. Iz dokumentov izhaja, da namerava programa razširiti na še nekaj držav.

Sistem naj bi posnel vse telefonske pogovore v določeni državi in jih - podobno kot javne videonadzorne kamere - shranjene držal 30 dni. Novi posnetki naj bi nadomestili najstarejše.

Če razkritja, ki so osnovana na dokumentih iz rok Edwarda Snowdna, držijo, lahko uslužbenci agencije po želji nadzorujejo katerega koli človeka za mesec dni in iz njegovih pogovorov izvejo lokacije, navade, načrte itd.

Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden je program in zbiranje podatkov močno branila. Po njenih besedah grožnje velikokrat nastajajo skrivoma v ogromnih sistemih komuniciranja in drugače kot z množičnim zbiranjem jih težko dobimo, je dejala za časopis.

Program je presenečenje, saj je računalniško shranjevanje zvočnih posnetkov precej obsežnejše kot le shranjevanje besedila ali slik, a so očitno ZDA posegle tudi na to področje.