Francoski predsednik Francois Hollande je na obisku pri ameriškem kolegu Baracku Obami. Foto: EPA
Francoski predsednik Francois Hollande je na obisku pri ameriškem kolegu Baracku Obami. Foto: EPA
Obama je na tiskovni konferenci krivdo za pomanjkanje napredka pri pogovorih o Siriji pripisal Rusiji. Obtožil jo je, da v Varnostnem svetu onemogoča ukrepe proti Asadu. Foto: EPA
Hollande in ameriška prva dama Michelle Obama. Foto: EPA
Francois Hollande in Barack Obama
Obama je Hollanda popeljal v svojem predsedniškem letalu. Foto: EPA
Francois Hollande in Barack Obama
Predsednika sta na Jeffersonovem posestvu v Monticellu obiskala tudi njegovo knjižnico. Foto: EPA
Hollande na obisku v ZDA

Na tiskovni konferenci v Beli hiši, ki je sledila ločenemu dvostranskemu srečanju in srečanju obeh delegacij, je Obama dejal, da sta državi zgradili odnos, ki "bi si ga še pred desetimi leti težko predstavljali". Hollande je že predtem opomnil na pomembnost zgodovinskih vezi med državama. "Vsaka izmed najinih držav ve, kaj dolguje drugi: njeno svobodo."

Državnika sta govorila tudi o sirski krizi, iranskem jedrskem programu in francoskih operacijah v Maliju in Srednjeafriški republiki. ZDA negodujejo, da so francoska podjetja uprizorila poslovno invazijo na Iran, takoj ko so se po dogovoru o jedrskem sporu malce sprostile sankcije. Obama je pri tem poudaril, da se bodo ZDA na podjetja, ki kršijo sankcije proti Iranu, spustile kot "tona zidakov". Hollande je pripomnil, da ni predsednik francoskih delodajalcev in da podjetja sama sprejemajo svoje poslovne odločitve. Opozoril pa je, da sankcije proti Iranu še vedno veljajo, kar bodo morala podjetja upoštevati.

S Hollandom močna gospodarska delegacija
Ena izmed tem pogovorov med predsednikoma je bila tudi poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama ter med ZDA in EU-jem, ki se pogajajo o novem prostotrgovinskem sporazumu. Zavzemata se za odločnejše ukrepe, usmerjene v varovanje okolja oziroma boj proti podnebnim spremembam. V Hollandovi delegaciji je tudi več podjetnikov, saj si želi Francija večjih vlaganj ZDA.

Obama je tudi sprejel povabilo francoskega kolega, da junija, ob 70. obletnici izkrcanja v Normandiji, obišče Francijo.

Hollande je v ZDA prišel že v ponedeljek, ko sta z Obamo obiskala posestvo tretjega predsednika ZDA Thomasa Jeffersona, ki je bil tudi veleposlanik v Franciji. Dvodnevni obisk bo Hollande sklenil z državniško večerjo v Beli hiši.

Prvi obisk na taki ravni v 18 letih
Gre za prvi obisk francoskega predsednika na tako visoki ravni v zadnjih 18 letih. Hollande je na obisku v ZDA v času, ko so odnosi med Washingtonom in Parizom vse prej kot idealni. Prisluškovanja ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) svojim zaveznikom in žaljive besede visoke ameriške diplomatke na račun Evropske unije otežujejo odnose, ki jih je tudi Hollande sam pred obiskom v intervjuju za revijo Time označil kot težke.

Kljub temu je Francija še vedno solidna zaveznica ZDA, pri vprašanju Sirije in Irana sta Pariz in Washington na istem bregu, sodelujeta pa tudi na področju okolja, trgovine, Afrike in drugih vprašanj. Predsednika sta pred obiskom v Washington Postu in Le Mondu objavila tudi skupno pismo, v katerem sta razmišljala o odnosih med državama.

Predsednika pozvala k dogovoru o podnebnih spremembah
V pismu sta zapisala, da si je pred desetletjem malokdo mislil, da bosta državi tako dobro sodelovali na številnih področjih, saj so bili takrat odnosi zaradi ameriške vojne v Iraku, ki se ji Francija ni hotela pridružiti, na najnižji točki. Predsednika sta svetovne partnerje pozvala tudi k iskanju "ambicioznega" dogovora za zajezitev podnebnih sprememb, s katerim bi po svetu izvajali konkretne ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Poudarila sta tudi pomen sodelovanja v mednarodni skupnosti, saj sta prepričana, da se z izzivi svetovnih razsežnosti ne more boriti ena sama država. "V prvo vrsto mora stopiti več narodov, ki si morajo deliti breme in stroške, ki jih prinaša vodilna vloga," sta zapisala.

V ponedeljek predsednika obiskala Jeffersonovo posestvo
Hollande je svoj uradni obisk začel v ponedeljek. Obama ga je pričakal na vojaškem letališču pri Washingtonu, nato pa sta se s predsedniškim letalom peljala do Charlottesvilla v Virginiji, od koder so se s kolono avtomobilov peljali v Monticello, kjer je muzej edinega predsednika ZDA, ki je bil nekoč tudi veleposlanik v Franciji, Thomasa Jeffersona.

"Zdelo se mi je, da bo to primeren kraj za začetek obiska, ker simbolizira neverjetno zgodovino med ZDA in Francijo. Jefferson je bil frankofil skoz in skoz," je dejal Obama, Hollande pa je dodal: "Vedno bomo prijatelji," in se pošalil, da Francija ne bo zahtevala nazaj Louisiane, ki jo je Jefferson kupil od Napoleona.

Uradni del šele v torek, zvečer državniška večerja
Vrhunec Hollandovega obiska bo današnje delovno srečanje obeh predsednikov v Ovalni pisarni, ki se bo pozneje razširilo še na srečanje delegacij obeh držav. Iz Bele hiše prihajajo govorice, da med predsednikoma vlada solidno delovno vzdušje. Hollande bo popoldne obiskal še State Department, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Johnom Kerryjem in podpredsednikom Joejem Bidnom.

Zakonca Obama bosta za visokega gosta zvečer v Beli hiši priredila tudi slovesno večerjo, kjer pa bo protokol zaradi Hollandovih zasebnih težav - v ZDA je namreč prišel brez prve dame - ustrezno prilagojen. V Beli hiši so morali zaradi nedavne Hollandove ločitve od Valerie Trierweiler ponovno natisniti vabila na državniško večerjo.

Hollande na obisku v ZDA