NSA naj bi izdal ukaz, naj prisluškujejo drugim nemškim politikom, da bi dobili čim več informacij. Foto: EPA
NSA naj bi izdal ukaz, naj prisluškujejo drugim nemškim politikom, da bi dobili čim več informacij. Foto: EPA

Časopis Bild am Sonntag, ki se sklicuje na informacije visokega uslužbenca NSA-ja v Nemčiji, je poročal, da se je na "prisluškovalnem" spisku agencije za nacionalno varnost znašlo 320 Nemcev, predvsem politikov in poslovnežev, med njimi tudi minister za notranje zadeve Thomas de Maiziere, ki je tesen zaveznik kanclerke Merklove.

"Imamo ukaz, da zdaj, ko ne moremo več neposredno nadzirati kanclerkinih komunikacij, ne zamudimo nobene informacije," je časopisu povedal neimenovani vir.

Tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve je povedal, da ne bodo komentirali navedb neimenovanih posameznikov. Bild am Sonntag je citiral tudi svetovalko predsednika Obame za varnost Caitlin Hayden, ki je dejala, da so ZDA jasno povedale, da obveščevalnih podatkov ne zbirajo nič drugače kot druge države.

Nemčija si prizadeva za dogovor o neprisluškovanju
Berlin, ki ga je lansko razkritje prisluškovanja kanclerki Merklovi precej razburilo, saj je povzročilo najhujši spor med državama v zadnjih desetih letih, si prizadeva za sklenitev sporazuma z ZDA, ki bi zagotovil, da Američani Nemcem ne bi več prisluškovali. Prizadevanja so za zdaj naletela na gluha ušesa, a se nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier v četrtek odpravlja v ZDA, kjer bo zagotovo pritisnil na sogovornike.