Način usmrtitve nekdanjega iraškega voditelja je sprožil val kritik z vseh strani sveta. Foto: Reuters
Način usmrtitve nekdanjega iraškega voditelja je sprožil val kritik z vseh strani sveta. Foto: Reuters
Posnetek Sadamove usmrtitve
Posnetki Sadamove usmrtitve so takoj obkrožili svet. Foto: EPA
Leto dni od Huseinove usmrtitve

Spominska zborovanja naj bi potekala po vsej državi, privrženci nekdanjega iraškega predsednika pa naj bi se v največjem številu zbrali v Tikritu, kjer je Husein pokopan skupaj s svojima sinovoma Udajem in Kusajem. V Tikritu so Huseinovi privrženci izobesili napise v podporo nekdanjemu predsedniku, kot na primer: "Maščevali se bomo za predsednika Sadama Huseina", na stenah pa so izobešene njegove slike.

Varnostne sile so v pripravljenosti predvsem v sunitskih regijah države, saj je tam Husein užival največ podpore. "Še vedno je v državi veliko ljudi, ki častijo Huseina, zato pričakujemo množična zborovanja, a bomo storili vse potrebno, da varnost naših državljanov ne bo ogrožena," je povedal tiskovni predstavnik iraškega ministrstva za notranje zadeve Abdul Karim Kalaf.

Že v soboto se je v jordanski prestolnici Aman zbralo več tisoč privržencev nekdanjega iraškega predsednika in se poklonilo spominu na nekdanjega tirana.

Huseinova smrt še dolgo burila duhove
Sadama Huseina so 5. novembra lani po enoletnem sodnem procesu zaradi pokola 148 šiitov leta 1982 v vasi Dudžail obsodili na smrt. Usmrtili so ga 30. decembra, fotografije in posnetki njegovega obešenja pa so takoj obkrožili svet in izzvali burne odgovore predvsem zaradi načina usmrtitve, kar je predstavljalo veliko sramoto za iraško vlado. Z usmrtitvijo se je nato avtomatično končal drugi sodni proces proti Huseinu, kjer bi se moral zagovarjati zaradi genocida in vojnih zločinov med t. i. operacijo Anfal, v okviru katere je bilo med letoma 1987 in 1988 ubitih več tisoč Kurdov.

Število žrtev v Iraku iz meseca v mesec manjše
Medtem pa je poveljnik ameriških sil v Iraku, general David Petraeus, sporočil, da se je število napadov na ameriške in iraške varnostne sile v Iraku od junija letos zmanjšalo za kar 60 odstotkov, zmanjšalo pa se je tudi število žrtev med civilnim prebivalstvom. Največji uspeh generala Petraeusa je zmanjšanje nasilja v Bagdadu, kjer je bilo v napadih vsak mesec ubitih več kot tisoč civilistov.

Petraeus, ki ga nekateri imenujejo tudi vojaški genij, je povedal še, da so se varnostne razmere v državi, ki je bila na robu državljanske vojne, izboljšale, da si je država nekoliko opomogla, dodal pa je še, da varnost v Iraku najbolj ogroža teroristična organizacija Al Kaida.

B. T.

Leto dni od Huseinove usmrtitve