Ameriški predsednik je obljubil nekaj sprememb v spornih porogramih nadzora, za katere upa, da bodo malce pomirili javnost. Foto: EPA
Ameriški predsednik je obljubil nekaj sprememb v spornih porogramih nadzora, za katere upa, da bodo malce pomirili javnost. Foto: EPA
Rusija
Rusija je ZDA ujezila, ko je Edwardu Snowdnu podelila začasni enoletni izziv. Foto: Reuters
Kerry in Lavrov tudi o Snowdnu

Na tiskovni konferenci v Beli hiši je predsednik, ki je od junija, ko so v javnost prišli podatki o spornih programih nadzora, zagovarjal programe agencije za nacionalno varnost (NSA), obljubil zaščito pred zlorabami in ljudem zagotovil, da Bela hiša ne želi vohuniti za običajnimi državljani. "Še enkrat želim jasno povedati, da Amerika ne želi vohuniti za navadnimi ljudmi," je dejal Obama.

Povedal je, da so ZDA lahko in morajo biti bolj transparentne glede prisluškovanja telefonskim in spletnim podatkom. "Glede na zlorabe, ki so se dogajale v preteklosti, je povsem pravilno, da se sprašujemo o nadzoru, še posebej, ker tehnologija spreminja vsak delček naših življenj," je Obama povedal zbranim novinarjem in dodal: "Ni dovolj, da jaz kot predsednik zaupam tem programom, zaupati jim morajo tudi Američani." "Američani morajo zaupati, da so naši napori skladni z našimi interesi in našimi vrednotami," je še dejal Obama.

Štirje predlogi, ki naj bi sporne programe naredili bolj pravične
Obama je predstavil štiri predloge, ki naj bi po mnenju njegove administracije pomirili vznemirjeno javnost. Spremenil naj bi del domovinske zakonodaje, ki so jo sprejeli po napadu na ZDA 11. septembra 2011, ki omogoča zbiranje telefonskih in drugih podatkov, njegova administracija naj bi z dokumentov, ki omogočajo zbiranje telefonskih podatkov, odstranila oznako zaupno, obljubil pa je tudi, da bo NSA zaposlil uradnika za človekove svoboščine in zasebnost.

Nadalje se je Obama zavzel za začetek javne razprave o postopkih na sodiščih, ki pri sprejemanju odločitev o odobritvi nadzora poslušajo le vladno stran, ne pa tudi nasprotnih argumentov, ter obljubil, da bo imenoval skupino zunanjih strokovnjakov, ki bodo pregledali vso tehnologijo in način dela ameriških obveščevalnih služb ter pomagali zagotoviti ravnotežje med varnostjo in zasebnostjo državljanov.

"Snowden ni domoljub, Putin je zdolgočasen otrok"
Na tiskovni konferenci je ameriški predsednik odgovarjal tudi na vprašanja o Edwardu Snowdnu, nekdanjem uslužbencu agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je v javnosti razkril podatke o spornih programih nadzora. "Ne, mislim, da gospod Snowden ni domoljub," je dejal Obama.

Predsednik je bil oster tudi do Rusije, ki je Snowdnu pred kratkim odobrila začasni enoletni azil. Že v začetku tedna je Obama zaradi te poteze odpovedal za september napovedano srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, v petek zvečer pa je dejal še, da je, vse odkar se je Putin vrnil na predsedniški položaj, mogoče opaziti več protiameriške retorike, ki po Obamovem mnenju spominja na stereotipe iz časa hladne vojne. Povedal je, da je med uradnimi stiki s predsednikom Putinom ta deloval kot "zdolgočasen otrok v ozadju učilnice", njuni zasebni pogovori pa so bili bolj konstruktivni.

Lavrov in Kerry upata na racionalno rešitev spora
Kljub odpovedi srečanja med Obamo in Putinom pa sta se v Washingtonu srečala zunanja ministra John Kerry in Sergej Lavrov, ki sta se pogovarjala o aktualnih odprtih vprašanjih med državama. Kerry je dejal, da je odnose med državama ohladilo začasno navzkrižje interesov, kar je priznal tudi Lavrov, a ob tem dejal, da si želi, da bi državi svoje razlike rešili kot odrasla človeka.

Več o sestanku ameriškega in ruskega zunanjega ministra si lahko ogledate v prispevku Andreja Stoparja na desni strani.

Kerry in Lavrov tudi o Snowdnu