Obama ne ustvarja občutka, da se naslaja nad smrtjo bin Ladna, kljub temu pa ne namerava izpustiti iz rok priložnosti, da spomni Američane, da se je to zgodilo pod njegovim vodstvom. Foto: EPA
Obama ne ustvarja občutka, da se naslaja nad smrtjo bin Ladna, kljub temu pa ne namerava izpustiti iz rok priložnosti, da spomni Američane, da se je to zgodilo pod njegovim vodstvom. Foto: EPA
Kairo, Egipt
Zaradi bin Ladnove smrti ponekod po muslimanskem svetu potekajo protesti. Foto: Reuters

Ameriški predsednik se je v Fort Campbellu v Kentuckyju srečal s pripadniki mornariških posebnih enot SEAL in helikoptersko posadko, ki je specialce pripeljala v Pakistan in jih z bin Ladnovim truplom odpeljala na varno. Imena vseh udeležencev misije ostajajo tajna, z izjemo imena belgijskega ovčarja Caira, ki je tudi sodeloval v akciji.

Obama pohvalil Osamove rablje
"Ti Američani si zaslužijo pohvalo za eno najboljših vojaških operacij v zgodovini našega naroda. Zaradi neverjetnih sposobnosti in poguma neštetih posameznikov – obveščevalne službe in vojske v številnih letih – teroristični vodja, ki je napadel naš narod 11. septembra, ne bo nikoli več grozil Ameriki," je pred navdušenimi vojaki, ki so se povečinoma vrnili iz Afganistana, pohvalil ekipo, ki je v noči na ponedeljek v Abotabadu v Afganistanu ubila ameriškega sovražnika številka ena.

Bin Laden ni bil oborožen, ko je bil ubit, njegovo truplo pa so vrgli v morje. Med poročanjem ameriškemu kongresu o operaciji, je eden izmed marincev razkril nekatere podrobnosti. Med drugim naj bi jim bilo naročeno, naj - če bin Ladna dobijo oblečenega - predvidevajo, da ima pod obleko pas z razstrelivom. "Bin Laden bi moral biti gol, da bi mu dovolili, da se preda," je povedal marinec. Bela hiša se je kljub nekaterim kritikam odločila, da fotografij mrtvega bin Ladna ne bo objavila.

Težak boj še ni končan
Obama je prisegel, da bodo ZDA porazile teroristično mrežo Al Kaida, ki jo je vodil bin Laden. "Odrezali smo jim glavo in na koncu jih bomo porazili," je Obama dejal o grožnji Al Kaide, da bo kljub smrti svojega vodje še naprej nadaljevala napade, hkrati pa dodal, da "zelo težek boj" še ni končan.

Revija National Journal ugotavlja, da je bin Laden doslej v 15 letih ZDA stal najmanj 3.000 milijard dolarjev. Samo teroristični napadi 11. septembra 2001 so stali med 50 do 100 milijardami, borze so zgrmele, obe vojni v Iraku in Afganistanu sta stali doslej najmanj 1.400 milijard dolarjev, okrog 1.000 milijard dolarjev pa je stala preobrazba varnostnih agencij.

Bin Laden kadil marihuano?
Ameriška osrednja obveščevalna agencija Cia je hišo v Pakistanu, kjer je bil ubit bin Laden, opazovala več mesecev. Do bin Ladna je ameriške obveščevalce pripeljal telefonski klic moškemu, ki je bil znan kot glavni kurir voditelja Al Kaide, poroča Washington Post.

Ameriška televizijska postaja CNN poroča, da so ob poslopju, kjer je živel bin Laden, našli nasad konoplje, zato so se takoj pojavila namigovanja, da je bin Laden užival marihuano za lajšanje svojih težav z ledvicami. Poleg tega naj bi obstajali dokazi, da je najbolj iskani terorist redno kupoval pepsi in kokakolo, proizvoda ameriških družb in simbol komercializacije, za katere je bin Laden trdil, da jih prezira.

Islamabad v neprijetnem položaju
Ameriška akcija je močno ujezila številne Pakistance in postavila vlado v Islamabadu v neprijeten položaj. New York Times navaja nekega pakistanskega predstavnika oblasti, da je Obamova administracija zahtevala, da Pakistan izda imena svojih najpomembnejših obveščevalnih operativcev, saj želi Washington izvedeti, ali so bili v stiku z bin Ladnom ali njegovimi sodelavci.

Številni v Washingtonu sumijo, da so pakistanske oblasti ali izjemno nesposobne v lovu na teroriste ali pa so igrale dvojno igro v lovu na bin Ladna, ki je v Abotabadu po nekaterih podatkih zadnjih pet let živel le štiri kilometre od vojaške akademije. Pakistan naj bi bil sicer partner ZDA v boju proti terorizmu in mu Washington v zato namenja na milijarde dolarjev pomoči.

Ubit, preden je lahko segel po puški
Ena izmed treh bin Ladnovih vdov, ki jih zaslišujejo pakistanski obveščevalci, je razkrila, da se je najbolj iskani človek na svetu v vilo v Abotabadu preselil konec leta 2005, predtem pa dve leti in pol živel v bližnji vasi. Povedala je še, da sta z možem strele zaslišala v trenutku, ko sta legla v posteljo in ugasnila luči. Ameriški specialci so v njuno sobo vdrli in ustrelili bin Ladna, še preden je lahko segel po svoji puški.

Še vedno ni jasno, kateri od bin Ladnovih sinov je bil tudi ubit v operaciji. Glavni svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za boj proti terorizmu je dejal, da je bil to najstarejši sin Hamza bin Laden, pakistanski časnik The News, ki se sklicuje na lokalne vire, pa trdi, da je bil ubit drug sin, Khalid bin Laden.