Američani so na Kubo sicer tudi do zdaj hodili, a so imeli pri tem velike težave. Foto: EPA
Američani so na Kubo sicer tudi do zdaj hodili, a so imeli pri tem velike težave. Foto: EPA
Dobrodošli na Kubi. Foto: EPA

Američani bodo tako prvič po letu 1959 spet potovali na otok, Obama pa je povečal tudi znesek, ki ga lahko vlagajo v Kubo. Poleg tega bodo vsa ameriška mednarodna letališča lahko sprejemala lete s Kube in na njo - trenutno so čarterski poleti omejeni le na Miami in peščico drugih letališč.
Obamova poteza po poročanju Guardiana predstavlja pomemben korak k približevanju ZDA in Kube.
Skoraj nemudoma po tem, ko je med revolucijo leta 1959 gibanje Fidela Castra prevzelo oblast na Kubi, so ZDA uvedle embargo, ki je veljal vse do danes.
Večini Američanov je dejansko prepovedan vstop na Kubo, ker se zapravljanje denarja na otoku šteje za prekršek. Zdaj bodo Američani lahko tam porabili do 500 dolarjev, če le ne gre denar kubanski komunistični stranki ali njenim članom.
Obama izboljšal odnose
Odnosi, čeravno še vedno oklevajoči, so se izboljšali, potem ko je Castro sestopil s položaja in oblast predal mlajšemu bratu Raulu, ko je v Belo hišo prišel Obama in ko je Kuba izpustila nekaj svojih političnih zapornikov.
Obamova poteza je pri levici že naletela na vsesplošno odobravanje. Ker gre za predsedniški ukaz, ga Kongres ne more blokirati.
Spremembe razveljavljajo strožje ukrepe, ki jih je vpeljal prejšnji ameriški predsednik George Bush, in nadgrajujejo Obamove ukrepe iz leta 2009, s katerimi je pomagal znova združiti ločene kubanske družine, izboljšal komunikacijo med državama in omogočil humanitarno pomoč otoku.