Odnosi med ZDA in Rusija so zaradi Ukrajine na najnižji točki po koncu hladne vojne. Foto: EPA
Odnosi med ZDA in Rusija so zaradi Ukrajine na najnižji točki po koncu hladne vojne. Foto: EPA
Ukrajina
Spopadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo. Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk
Položaje vladnih sil je obiskal tudi ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk in si ogledal orožje, ki so ga zasegli proruskim upornikom. Foto: Reuters

ZDA so zaradi krize v Ukrajini uvedle nov sveženj sankcij proti ruskim podjetjem in bankam, med njimi proti največjemu ruskemu proizvajalcu nafte Rosfnet ter bankama Gazprombank in VEB. Med obrambnimi podjetji so sankcije zajele tudi Koncern Kalašnikov, ki izdeluje slavno avtomatsko orožje.

Ameriški predsednik je pojasnil, da so se za nove sankcije odločili zaradi nadaljevanja provokacij v Ukrajini. "Vedno znova sem opozarjal Rusijo, da mora ustaviti pretok orožja in borcev čez ukrajinsko mejo, da pritisne na separatiste, naj izpustijo talce in sprejmejo premirje, sprejme pogovore z mednarodnim posredovanjem in opazovalce na meji," je povedal Obama.

Kot je dejal, je to dal vedeti neposredno Putinu, vendar pa Rusija doslej ni sprejela nobenega od zahtevanih ukrepov. Sankcije so po njegovih besedah usmerjene in prirejene tako, da bodo imele maksimalni učinek na Rusijo in minimalni učinek na ameriška podjetja. "Rusko vodstvo bo znova spoznalo, da imajo dejanja posledice," je sklenil Obama.

Bumerang za ZDA
Na uvedbo novih sankcij se je ostro odzval Putin in opozoril, da se bodo te kot bumerang vrnile ZDA. "Brez dvoma vodijo rusko-ameriške odnose v slepo ulico in jim povzročajo zelo resno škodo," je med obiskom v Braziliji dejal ruski predsednik in ob tem izrazil prepričanje, da bodo ukrepi škodili dolgoročnim nacionalnim interesom ZDA in ameriškega naroda.

Putin je prepričan, da se ZDA obnašajo agresivno, in ob tem omenil Irak, Libijo in Afganistan. Pri vodenju "agresivne zunanje politike" so po njegovem mnenju ZDA "precej neprofesionalne". Ruski predsednik je kljub ostri retoriki končal mirno in izrazil upanje, da bo prevladal razum in bosta državi vse spore rešili po diplomatski poti.

"Žalostno je, da gredo naši partnerji sami po tej poti. Vendar mi nismo zaprli vrat pogajalskemu procesu, da bi izšli iz tega položaja," je dodal.

EIB in EBRD ustavila naložbe v Rusiji
Za nove sankcije se je odločila tudi Evropska unija, vendar bo podrobnosti razkrila do konca julija. Za zdaj je znano, da bosta Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ustavili nove naložbe v Rusijo.

Poleg tega bo EU razširil sankcije, ki merijo na ruska podjetja, povezana z dejanji, ki spodkopavajo ukrajinsko suverenost, kakor tudi na tiste, ki so odgovorni za rusko pripojitev polotoka Krim. EU je doslej sicer uvedel sankcije proti 72 Rusom in Ukrajincem, proti podjetjem pa ni.

Primitiven poskus maščevanja
Rusko zunanje ministrstvo je ameriške sankcije označilo za primitiven poskus maščevanja, ker se razmere v Ukrajini ne razvijajo tako, ko so si zamislile ZDA. Vseeno so še vedno pripravljeni na sodelovanje z vsemi državami, vključno z ZDA.

Prvi mož VTB banke Andrei Kostin je v odzivu na sankcije proti njegovi družbi opozoril, da bi to lahko imelo uničujoče posledice za svetovni finančni sistem.

Rusija tarča novih sankcij
Rusija tarča novih sankcij