Al Maliki in Obama sta se strinjala, da je treba okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama. Foto: EPA
Al Maliki in Obama sta se strinjala, da je treba okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama. Foto: EPA
Irak
Bombni napadi so večinoma delo sunitskih skrajnežev. Foto: EPA

Ko je Al Maliki pred dvema letoma nazadnje obiskal Washington, je bil varnostni položaj v Iraku precej boljši kot danes. Dve leti po odhodu ameriških vojakov je Irak znova priča vsakodnevnim bombnim napadom, za katere so večinoma krivi sunitski skrajneži, ki so z državljansko vojno v sosednji Siriji dobili nov zagon.

V izjavi za javnost so po srečanju zapisali, da sta se voditelja strinjala o nujni oskrbi iraških varnostnih sil z dodatno opremo za izvajanje operacij odkrivanja skrivališč skrajnežev, ki so povezani z Al Kaido, v odročnih predelih države. Za kakšno opremo gre, niso navedli.

"Veliko smo se pogovarjali o tem, kako lahko skupaj sodelujemo v boju proti teroristični organizaciji, ki ne deluje samo v Iraku, ampak predstavlja grožnjo celotni regiji in ZDA," je dejal Obama, ki pa ni omenil ničesar v zvezi z dobavo ameriških helikopterjev apache, ki si jih želijo Iračani.

Kritike na račun Al Malikija
Ameriški predsednik je poudaril, da mora Irak storiti še več za vključujočo demokracijo, in med drugim predlagal sprejetje volilne zakonodaje in izvedbo svobodnih ter poštenih volitev prihodnje leto, da bi lahko ljudje razlike premagovali s političnimi sredstvi, in ne z nasiljem.

Šest vplivnih ameriških senatorjev je v četrtek ostro napadlo Al Malikija in ga obtožilo, da njegovo mešetarjenje v iraški politiki prispeva k porastu nasilja. Letos je bilo namreč v Iraku ubitih že 7.000 civilistov.

Al Maliki je tarča kritik v ZDA in v Iraku, saj njegova šiitska vlada naredi premalo za večjo vlogo sunitov, Kurdov in drugih manjšin v iraški politiki.

Že v četrtek se je Al Maliki srečal s podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom na "prijateljskem in konstruktivnem srečanju", kot je sporočil Bidnov urad. Predmet pogovora so bile teme, podobne petkovim v Beli hiši.

Obljuba o poštenih volitvah
Iraški premier je v prispevku za časopis New York Times nagovoril tudi Američane. Prosil jih je za potrpežljivost in zatrdil, da je Irak na dobri poti. To bo mogoče dokazati že prihodnje leto, ko so predvidene volitve. Zagotovil je, da bodo te potekale pravočasno in bodo poštene ter svobodne.

Al Maliki je povedal, da si želi Irak nadgraditi odnose z ZDA ne le na varnostnem, ampak tudi gospodarskem področju. Dejal je tudi, da sta se z Obamo strinjala, da je treba krizo v Siriji rešiti na miren način. Ameriški predsednik je pri tem poudaril, da bo treba osamiti skrajneže v vrstah upornikov.