Slavje upornikov v Adždabiji. Foto: Reuters
Slavje upornikov v Adždabiji. Foto: Reuters
Libija
Posnetek obstreljevanja tanka sil libijskega voditelja Gadafija, ki ga je zadela bomba z britanskega letala. Foto: EPA
Adždabija
Uporniki slavijo svoj uspeh v Adždabiji. Foto: Reuters
Bengazi
Mesto Bengazi še vedno obvladujejo uporniki, zdaj pa so prevzeli tudi nadzor nad mestom Adždabija. Foto: EPA
Uporniki s pomočjo zaveznikov do uspeha

Uporniki so strateško pomembno pristaniško mesto, ki leži približno 160 kilometrov južno od glavnega sedeža upornikov Bengazija, znova zavzeli, potem ko so koalicijske sile v petek okrepile letalske napade na sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Tuji mediji poročajo, da so obrambni položaji, ki so jih zasedale Gadafijeve sile, prazni, da uporniki vstopajo v mesto in da na ulicah množično slaijo. Gre za pomembno zmago upornikov, ki jim je pred nekaj dnevi kazalo že zelo slabo.

"Hvala za pomoč, a vas nočemo v državi"
Libijski uporniki so se medtem v pismu, ki ga je objavil francoski Le Monde zahvalili Franciji za njeno vlogo v mednarodni vojaški operaciji proti režimu Gadafija, a so hkrati poudarili, da ne želijo tujih sil v državi. "Sredi noči so vaša letala uničila tanke, ki so nameravala napasti Bengazi. Libijski narod vas vidi kot osvoboditelje. Večno vam bomo hvaležni," je v pismu, naslovljenem na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, zapisal vodja narodnega sveta za tranzicijo Mohamed Džibril.

"Ne želimo tujih sil. Ne potrebujemo jih. Prvo bitko bomo dobili po vaši zaslugi. Naslednjo bitko pa bomo dobili z lastnimi močmi," je še zapisal Džibril predsedniku Francije, ki je kot prva država priznala narodni svet za tranzicijo kot edinega zakonitega predstavnika Libije.

Po Adždabiji so uporniki po lastnih trditvah znova prevzeli nadzor še v Bregi, ki leži 80 kilometrov zahodno od Adždabije. Gadafijeve sile naj bi se iz mesta, ki so ga zavzele 13. marca po silovitem obstreljevanju, umaknile in se nahajale že kakih 30 kilometrov daleč, sledijo pa jim uporniške sile. Novinar AFP, ki potuje z uporniki, je potrdil njihove navedbe.

Misrata na udaru vladnih sil
Vladne sile so medtem začele obstreljevati Misrato, edino večje uporniško oporišče na zahodu države. Gadafijeve sile se mestu približujejo z vzhoda in zahoda. "V mesto skušajo pripeljati vojake," je za Reuters povedal eden izmed upornikov v pristaniškem mestu, v katerem je po njegovih besedah na tisoče delavcev, predvsem iz Egipta, ki so tja pribežali v želji, da se bodo lahko rešili pred vojno vihto.

Obstreljevanje mesta se je ustavilo, ko so se na nebu nad Misrato pojavila zavezniška letala. "Obstreljevanje se je ustavilo an vojaška letala zaveznikov so nad Misrato. Obstreljevanje se je ustavilo, ko so se letala pojavila na nebu. Kaže, da je to njihova strategija, da so se Gadafijeve sile preusmerile na Misrato," je povedal upornik po telefonu za Reuters. Francoska letala so uničila pet libijskih letal in dva helikopterja, ki so bili parkirani na letališču v Misrati.

Koalicijske sile obstreljujejo Tripolis
Koalicijske sile operacijo Odisejeva zora nadaljujejo z uresničevanjem prepovedi poletov, v vzhodnem predmestju prestolnice Tripolis, Tadžuri, kjer je več vojaških oporišč, pa je bilo tudi danes slišati silovite eksplozije. Območje naj bi zatresle tri zaporedne eksplozije, v plamenih pa je vojaška radarska postaja. Libijska državna televizija je poročala, da so koalicijska letala v petek zvečer obstreljevala tudi pristaniško mesto Zliten.

Predstavnik libijskega ministrstva za zdravje Haled Omar je novinarjem povedal, da so koalicijske sile v napadih ubile 144 ljudi, 445 pa so jih ranile. Samo v Tripolisu z okolico naj bi ubili 104 ljudi, deset pa v Sirti.

V operaciji sodeluje 12 držav
Iz Pentagona so sporočili, da so ameriška letala in podmornice v zadnjih 24 urah na libijske vojaške cilje izstrelila 16 vodenih raket tomahavk, koalicijska letala so v istem obdobju izvedla 153 poletov, v operaciji pa so izstrelili najmanj 170 raket tomahawk. Pentagon je sporočil še, da v operaciji sodeluje 12 držav, med njimi tudi dve arabski, Katar, ki je kot prva arabska država z dvema bojnima letaloma mirage v operaciji začela sodelovati v petek, in Združeni arabski emirati.

ZDA so sporočile, da napadi, ki so jih koalicijske sile v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov začele v soboto, že vplivajo na bojno sposobnosti Gadafijevih sil. Doslej se je poveljnik naslanjal na vojsko pod vodstvom svojih sinov in na plačance, zdaj pa je začel oboroževati tudi prostovoljce. Pomočnik ameriškega admirala William Gortney je povedal, da je Gadafi ostal skoraj brez letalske obrambe, zmanjšano pa ima tudi zmožnost poveljevanja in vzdrževanja kopenskih sil.

Gadafijeve sile so v petek sicer s topništvom obstreljevale mesto Misrata, ki leži nekaj več kot 200 kilometrov vzhodno od Tripolisa. V napadih naj bi bila ubita mati s štirimi otroki, v mestu ni elektrike in vode, zmanjkalo pa je tudi hrane.

Po mnenju Francije spopadov še ne bo konec
tek je poveljstvo nad operacijo zagotavljanja preletov prevzela zveza Nato. Natovi misiji v Libiji bo poveljeval kanadski general Charles Bouchard, ki je nastavljen na poveljstvu združenih sil Severnoatlantske zveze v Neaplju, kot napovedujejo v zavezništvu pa naj bi prepoved poletov veljala vsaj tri mesece. Pobudnica mednarodne ofenzive Francija je napovedala, da spopadov a zdaj še ne ne bo konec

Obama: Operacija je uspešna
ZDA bodo še naprej odgovorne za napade na kopenske sile libijskega voditelja in preostale vojaške cilje na kopnem, kar naj bi bil najtežji in najspornejši del operacije. Ameriški predsednik Barack Obama je ocenil, da je operacija Odisejeva zora uspešna, jasna in osredotočena ter da so z njo uspeli rešiti številne nedolžne ljudi pred "prelivanjem krvi". Obama, ki se je zaradi posredovanja v Libiji znašel pod valom kritik, je vztrajal, da se je za sodelovanje v operaciji z mandatom Varnostnega sveta odločil na podlagi nacionalnih interesov.

"Ker smo se hitro odzvali, smo se izognili človekoljubni katastrofi in rešili številna življenja nedolžnih civilistov," je povedal Obama in izpostavil brutalno ravnanje Gadafijevih sil, ki je grozil s prelivanjem krvi. "Uspešni smo. Libijsko protizračno obrambo smo odstranili. Gadafijeve sile v Libiji več ne napredujejo," je še povedal Obama in dodal, da je to, da so se zoperstavili Gadafiju v nacionalnem interesu ZDA in njena dolžnost.

Tokratni nastop Obame je bila prva ocena operacije v Libiji, zaradi številnih kritik pa bo ameriški predsednik v ponedeljek zvečer nagovoril ljudstvo in spregovoril o strategiji v Libiji.

Ruski načelnik: Potrebna bo kopenska operacija
Načelnik ruske vojske, general Nikolaj Makarov, pa je danes za rusko tiskovno agencijo Interfax presodil, da so bili zračni napadi koalicijskih sil na Libijo doslej neuspešni, in menil, da bo za strmoglavljanje Gadafija potrebna kopenska operacija. "Kot vidim, zračni napadi niso dali rezultatov. Če je bil njihov namen strmoglaviti Gadafijev režim, potem najverjetneje to ne bo uspelo brez kopenske akcije," je dejal Makarov, ki je ponovil, da Rusija ne bo sodelovala v nobeni mednarodni operaciji proti Libiji.

Američani bi upornikom poslali orožje
Washington Post je v svoji današnji izdaji poročal, da ZDA in njene zaveznice razmišljajo o pošiljki orožja libijski opoziciji, saj naj bi po mnenju ameriških in evropskih predstavnikov to dovoljevala resolucija Varnostnega sveta o prepovedi preletov nad Libijo. Iz Libije nedavno umaknjeni veleposlanik Gene Cretz je povedal, da imajo predstavniki ameriške administracije številne pogovore o pomoči, ki bi jo lahko ponudili.

Nekdanji libijski premier Abdul Ati Al Obeidi je po petkovem srečanju s predstavniki Afriške in Evropske unije ter Združenih narodov izjavil, da je režim Moamerja Gadafija pripravljen na pogajanja z uporniki za politične reforme. Na omenjeno srečanje v Etiopiji so bili vabljeni tudi predstavniki upornikov, a se ga niso udeležili.

Uporniki s pomočjo zaveznikov do uspeha