Gotovina, za nekatere vojni zločinec, za druge heroj, je razsodbo sprejel zelo mirno. Foto: EPA
Gotovina, za nekatere vojni zločinec, za druge heroj, je razsodbo sprejel zelo mirno. Foto: EPA

Kot poročajo hrvaški mediji, so se za uglednega švicarskega pravnika Guenaela Mettrauxa najverjetneje odločili zaradi njegovih dolgoletnih izkušenj z Mednarodnim kazenskim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Švicar je namreč v preteklosti uspešno branil že generala vojske BiH-a Seferja Halilovića in makedonskega ministra Ljuba Boškoskega. Mettraux je član skupine, imenovane "The Group", v kateri sta tudi Steven Kay in Gillian Higgins, ki sta sodelovala v obrambi oproščenega Ivana Čermaka, dela pa tudi za mednarodno odvetniško pisarno International Criminal Law Bureau.

Vodja odvetniške ekipe Gotovine sicer ostaja ameriški strokovnjak hrvaških korenin Luka Mišetić, poleg njega pa v procesu sodelujeta tudi ameriški odvetnik Greg Kehoe in Payam Akhavan, nekdanji sodelavec haaškega sodišča.

Odvetnik drugega obsojenega generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, je napovedal, da bo pritožbo haaškemu sodišču najverjetneje predal 16. maja, ko se tudi izteče rok.

Bes in žalost na ulicah
Spomnimo, prvostopenjsko sodišče v Haagu je aprila Anteja Gotovino zaradi vojnih zločinov, deportacij, ropanja, uničevanja, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja s ciljem trajne odstranitve srbskega prebivalstva iz Krajine obsodilo na 24-letno zaporno kazen, Markača pa na 18-letno. Čermak je bil oproščen in je še isti večer prišel v Zagreb.

Odločitev sodišča je na Hrvaškem povzročila čustvene demonstracije in pravi šok, trenutna oblast pa se je znašla pod plazom kritik.