Hillary Clinton se mora otepati očitkov, da je kandidatka korporacij, ne pa ljudstva. Foto: AP
Hillary Clinton se mora otepati očitkov, da je kandidatka korporacij, ne pa ljudstva. Foto: AP
Clooney (na sliki desno) je že dolga leta podpornik zakoncev Clinton. Fotografija je iz leta 2003. Foto: AP

Clintonova 15. aprila na prireditvi v San Franciscu gosti zakonca Clooney, svoja podpornika, za zbiranje sredstev za svojo kampanjo, pri čemer bodo gostje za sedež za njihovo mizo odšteli osemkrat več, kot znaša povprečna ameriška plača. Lani je ta znašala 44.570 dolarjev. Naslednji večer so gostje vabljeni na večerjo v losangeleški dom zakoncev Clooney, pri čemer bo vstopnica za to stala 33.400 dolarjev.

Večerjo s Clooneyjema gostijo še izvršni direktor animacije pri studiu DreamWorks Jeff Katzenberg, režiser Steven Spielberg s soprogo Kate Capshaw in glavni hollywoodski donator kampanje Clintonove, milijarderski mogotec Haim Saban.

Sanders postavlja rekorde z majhnimi donacijami
Sanders je znesek vstopnice označil za "skorumpiran in obscen". Po njegovem gre za še en dokaz več, da ima nekdanja prva dama ZDA preprosto preveč tesnih povezav s korporacijami in premožnimi donatorji, ki nimajo stika z ameriškim ljudstvom, ter da je on tisti, ki predstavlja poštene ameriške delavce.

"Nespodobno je, da se sekretarka Clinton za financiranje svoje kampanje nenehno obrača k milijarderjem," je za CNN povedal Sanders. Senator iz Vermonta se ponaša z rekordno vsoto prispevkov, pri čemer je svojih 140 milijonov zbral v največji meri z manjšimi prispevki dveh milijonov velikodušnih podpornikov.

Clintonova je zbrala 160 milijonov dolarjev, a le s polovico toliko donatorjev, pri čemer se je večina sredstev na njen račun stekla prek večjih donacij premožnih posameznikov in korporacij. Kar polovico vseh zbranih sredstev Clintonove so zagotovile posebne interesne skupine, znane kot super PACs (politični akcijski odbori), medtem ko je ta delež pri demokratičnem socialistu Sandersu ničen.

Kupovanje uslug
Sanders sicer poudarja, da njegova nejevolja glede gala večerje Clintonove ni uperjena proti zvezdniškim gostom, ampak proti korporacijam in magnatom, ki kupujejo sedeže na tovrstnih dogodkih. "Georgea Clooneyja zelo spoštujem. Odličen igralec je. Všeč mi je. A to je težava ameriške politike," pravi Sanders. "To ni kritika Clooneyja. Pač pa je kritika skorumpiranega finančnega sistema volilnih kampanj, kjer imajo korporativne interesne skupine neprimeren vpliv na politični proces."

Sanders je ob tem še izpostavil, da vstopnice za njegove dogodke stanejo med 15 in 50 dolarji.

Da je trgovanje med korporacijami in političnimi kandidati sporno, je jasno, a Sanders je eden redkih, ki to v svoji kampanji pogosto izpostavlja. Ker v ameriški politiki noben prispevek ni zgolj samo prispevek, korporacije z zajetnimi donacijami de facto kupujejo usluge kandidatov vnaprej.