Kosovsko notranje ministrstvo ocenjuje, da se  je Islamski državi v Siriji in Iraku pridružilo približno 300 njihovih državljanov. Foto: EPA
Kosovsko notranje ministrstvo ocenjuje, da se je Islamski državi v Siriji in Iraku pridružilo približno 300 njihovih državljanov. Foto: EPA

Pet obtožencev je nameravalo odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružili Albancem, ki se že borijo v vrstah Islamske države, dva, eden izmed njiju je imam, pa sta obtožena novačenja borcev in nagovarjanja k sodelovanju v terorističnih dejanjih.

Sedmerico so oblasti prijele med junijem in oktobrom lani. Pet med njimi, tudi imam, je bilo od aretacije do zdaj v priporu, en obtoženi je v hišnem priporu, sedmega pa so po plačilu varščine izpustili.

Današnje obtožnice so najnovejši ukrep kosovskih oblasti za preganjanje radikalnih islamistov. Po podatkih kosovskega notranjega ministrstva se je v Siriji in Iraku Islamski državi pridružilo približno 300 njihovih državljanov.

Med državami na Balkanu je največ borcev, ki odhajajo v vrste IS-ja, v BiH-u. Po podatkih tajnih služb naj bi bilo v BiH-u kar 3.000 "spečih" borcev, njihov vpliv in novačenje novih vojakov pa skušajo oblasti preprečiti z aretacijami in sojenji. V preteklih mesecih so aretirale več sto ljudi. Glavno oporišče radikalnih islamistov je v Gornji Maoči, od koder naj bi se koordiniralo novačenje borcev Islamske države, tam pa naj bi obstajal tudi manjši center za urjenje.