Glede na slog same izvedbe rope se pojavljajo ugibanja, ali so Kim Kardashian West v Parizu oropali člani Pink Panterja. Foto: Reuters
Glede na slog same izvedbe rope se pojavljajo ugibanja, ali so Kim Kardashian West v Parizu oropali člani Pink Panterja. Foto: Reuters
Kompleksa Hôtel de Pourtalès, v katerem je bila starleta oropana, roparji pa so pobegnili kar na kolesih. Foto: Reuters

Zavarovanje je vse. To storijo same od sebe, same se ponudijo … draguljarne. Če imajo več blaga, se sami dogovorijo za določeno vsoto, saj jim vse pokrije zavarovalnica.

Član Pink Panterjev o tem, da je 40 odstotkov ropov dogovorjenih, za Vice (2014)
false
Diamanti ... Foto: Reuters
false
... in drage ure so med najljubšimi tarčami Pink Panterjev, saj jih je težko izslediti in lahko prodati. Foto: Reuters
Beograd
Kriminalna združba je nastala kot posledica vojne v državah nekdanje Jugoslavije (na fotografiji Beograd), ko so se mnogi v svet podali s trebuhom za kruhom. Foto: Reuters

Jugoslavija je bila nekoč država, katere potni list je bil vreden več kot od katere koli druge države v Evropi. Mi smo bili za mnoge zahodne države gospodje. Nato se je vse obrnilo na glavo. Postali smo tretjerazredni državljani. Na nas so gledali kot na divjake. Enostavno smo se borili in morda na to gledali tudi tako, da se jim na neki način maščujemo.

Nekdanja članica Pink Panterjev 'Črna vdova' za Vice o razlogih za nastanek skupine Pink Panterji
Cetinje
Izvorni člani Pink Panterjev so s Cetinja v Črni gori, kjer jih večina prebivalcev pozna in celo spodbuja pri njihovih podvigih. Foto: AP
Lekić
Črnogorska policija spremlja Vladimirja Lekića, ki je zaradi več milijonov evrov vrednega ropa v Nemčiji obsojen na osem let zapora. Foto: AP
Nekdanji Pink Panter Rajko Caušević, Bez Granica
false
Draguljarna Graff je bila že večkrat tarča Pink Panterjev v različnih državah. Foto: Reuters
false
Pink Panterji po navadi ropajo kar sredi belega dne. Foto: Reuters

Ropi trajajo manj kot dve minuti, udarijo na način, ki ga niti policija ne pričakuje, po navadi sredi belega dne, pogosto so celo nezamaskirani. Akcije so skrbno pripravljene že nekaj tednov ali mesecev vnaprej, vadijo jih v realnih okoliščinah do sekunde natančno.

Kriminalno združbo Pink Panter, ki je ne dohiteva niti Interpol, je 'rodila' vojna v Jugoslaviji.

"Nujno je – moramo do gospe Kardashian," je donelo ob 2.30 zjutraj po domofonu zaspane pariške zgradbe z devetimi luksuznimi stanovanji, namenjenimi petičnim gostom, ki za teden dni bivanja brez težav odštejejo 27.000 evrov.

Ko je vratar policistom, ki so zvonili na domofon kompleksa Hôtel de Pourtalès, odprl vhodna vrata, je doživel presenečenje – policisti so vanj namerili pištolo in zahtevali, da jih pelje v apartma ameriške starlete Kim Kardashian West. Ni mu preostalo drugega, kot da je zamaskirane napadalce odpeljal v prvo nadstropje in jim odprl vrata apartmaja, kjer je 35-letnica doživela podobno usodo; v glavo so ji namerili pištolo, jo zvezali in položili v marmorno kopalno kad.

V neverjetnih 170 sekundah so ji izmaknili nakit, vreden deset milijonov evrov; med njimi 20-karatni diamantni prstan oblikovalke Lorraine Schwartz, ki ga je Kim dobila od moža Kanyeja Westa in ga razkazovala na svojem Twitterju, in škatlo z izposojenim nakitom, ki ga je nosila na pariškem tednu mode, vrednem šest milijonov evrov. Policija je sporočila, da so ji izmaknili tudi dva prenosna telefona in tisoč evrov gotovine.

Za storilci so izginile vse sledi, tako kot za ameriško zvezdnico, ki je pobrala šila in kopita in odšla iz Pariza le nekaj ur po napadu, kar je ujezilo francoske preiskovalce. Medtem ko ti sestavljajo manjkajoče delčke – Kim ob sebi ni imela varnostnika, prav tako v zgradbi ni bilo sledi vloma –, so o roparjih izvedeli le to, da so na kraj zločina prišli in odšli na kolesih, vsaj tako je mogoče razbrati s posnetkov javnih kamer CCTV.

Pompozen rop v Dubaju
Da je bila izvedba ropa drzna in nenavadna, da so bili v igri diamanti, da je akcija trajala le 170 sekund in da roparji za seboj niso pustili sledi (policisti naj bi sicer pred zgradbo našli diamant, za katerega upajo, da jih bo vodil do sledi), je dalo marsikomu misliti, da bi bili za tak podvig lahko odgovorni le člani zloglasne srbsko-črnogorske kriminalne združbe, skupine, imenovane Pink Panterji ali Rožnati Panterji.

Skupine, ki je aprila 2007 sredi belega dne z dvema audijema A8 zapeljala v veleblagovnico Wafi v Dubaju in v eni minuti oropala draguljarno za 11 milijonov evrov. Skupine, ki je izvedla največji rop v zgodovini Japonske, ko so marca 2004 v Tokiu s solzivcem v pičlih 36 sekundah izmaknili ogrlico iz 116-karatnih diamantov, vredno 25 milijonov evrov. V draguljarno Harry Winson v Parizu so leta 2008 vstopili preoblečeni v ženske, tako da so štirje roparji dajali vtis, da gre za dva para.

Aristokratski lopovi
Posebno vez pa imajo Pink Panterji z Londonom. Avgusta 2009 sta Predrag Vujošević in Nebojša Denić, zamaskirana z lasuljo in obrazno protetiko, (ki jima jo je v štirih urah izdelal vizažist, misleč, da bosta snemala videospot) iz draguljarne Graff na ulici New Bond Street okoli poldneva v treh minutah odnesla dragocenosti, vredne 43 milijonov evrov.

Draguljarno Graff v Londonu je skupina obiskala že tri leta prej (2003), kar je do takrat veljal za največji rop v britanski zgodovini. Med 47 kosi, vrednimi 25 milijonov evrov, je bil tudi moder diamantni prstan (544.000 evrov), ki so ga policisti odkrili v škatlici za obrazno kremo v najemniškem stanovanju enega izmed roparjev. Zaradi podobnosti skritega diamanta s kadrom v filmu Vrnitev Rožnatega panterja (The Return of the Pink Panther), v katerem je David Niven igral predrznega roparja, Peter Sellers pa nerodnega inšpektorja Clousseauja, je Interpol kriminalni združbi nadel prikladno ime - Pink Panterji, sami pa si pravijo 'aristokratski lopovi'.

Skoraj polovica ropov dogovorjenih
Po podatkih Interpola so Pink Panterji od leta 2003 izvedli 380 ropov v 35 državah, v vrednosti 334 milijonov dolarjev, poroča Interpol. Čeprav se organizirana združba ukvarja z različnimi krajami, tudi luksuznih avtomobilov, ki jih izmaknejo kar iz tovarne, so njihova specialiteta diamanti in drage ročne ure. Zakaj? Ker jih je izjemno težko izslediti in izjemno lahko preprodati.

Kot je dejal eden izmed aktivnih članov Pink Panterjev, sicer vezni člen med združbo in preprodajalci, za dokumentarni film portala Vice (Europe's Most Notorious Jewel Thieves (2014), avtor Rocco Castoro), je kar 40 odstotkov ropov trgovin in hišnih ropov dogovorjenih. "Zavarovanje je vse. To storijo same od sebe, same se ponudijo … draguljarne. Če imajo več blaga, se sami dogovorijo za določeno vsoto, saj jim vse pokrije zavarovalnica." Zanimivo, tudi Kim Kardashian West je od zavarovalnice že zahtevala odškodnino za nekaj manj kot pet milijonov evrov, v kar je vključen tudi diamantni prstan, vreden 3,5 milijona evrov.

Hitri in drzni
Kot poudarja Interpol, ki je leta 2007 oblikoval posebno skupino za razbitje združbe, imajo največ težav s tem, da kriminalna združba nima šefa, capo di banda, ki bi vodil skupino po klasični mafijski piramidalni strukturi in bi njegova aretacija pomenila učinek domin. Skupina, ki ima od 200 do 500 članov po vsej Evropi, večinoma so to Srbi, Črnogorci, Hrvati in državljani Bosne in Hercegovine, namreč med seboj ni povezana, se pa člani poznajo. Delujejo v samostojnih enotah po dva, tri, štiri, največ pet članov. Do danes je bilo aretiranih okoli 60 članov, večina iz Črne gore.

Znani so predvsem po tem, da so neverjetno hitri, drzni, za seboj ne puščajo žrtev. Ropi trajajo manj kot dve minuti, udarijo na način, ki ga niti policija ne pričakuje, po navadi sredi belega dne, pogosto so celo nezamaskirani. Govorijo več jezikov in imajo več potnih listov. Znajo se dobro zliti z okolico; prodajalce v draguljarnah pogosto preslepijo, da so bogataši, oblečeni v havajske srajce ali oblačila za golf, akcijo izvedejo oblečeni tudi v policijske uniforme ali v preproste delavce, da bi bili čim manj opazni. Akcije so skrbno pripravljene že nekaj tednov ali mesecev vnaprej, vadijo jih v realnih okoliščinah do sekunde natančno.

Kim je bila lahka tarča
Nekdanji član Pink Panterjev Pavle 'Punč' Stanimirović je v intervjuju za The Daily Beast komentiral nedavni rop starlete v Parizu in dejal, da je bila Kim lahka tarča, tudi zato, ker svoje premoženje razkazuje na družbenih omrežjih. "Ima svoje varnostnike, ti pa poznaš vse, ki delajo v storitveni industriji v Parizu in po Evropi. To so Hrvati, Srbi. To so natakarji, vratarji in čistilke. Delajo v modni industriji. In imajo prijatelje, ki imajo prijatelje in ti imajo prijatelje. Tako lahko je dvigniti telefon in vprašati: 'Hej, v kateri sobi je trenutno Kim Kardashian?'." Stanimirović predvideva, da si bo okoli pet roparjev Kim Kardashian West od izkupička 10 milijonov evrov razdelilo dva do tri milijone, "če bodo imeli srečo".

Ključ do uspeha – vojaški sistem delovanja
Eden izmed ustanovnih članov skupine Rajko Caušević, ki je več kot 15 let preživel po zaporih in se v medijih rad pohvalil, da je bil med prvimi roparji iz Črne gore, je v oddaji Bez granica pojasnil, zakaj je skupina nastala. "Kradete tistim, ki kradejo … Interpol najbolj skrbi, kje konča vse to blago, diamanti, zlate ure. Za 90 odstotkov plena ne vedo, kje je. Kupujejo ga ljudje, ki imajo denar," pove roparski veteran in doda, da je ključ do uspeha "vojaški sistem delovanja".

Ali so člani Pink Panterjev, peščico žensk uporabljajo predvsem kot prelestne izvidnice draguljarn, res nekdanji člani srbske paravojaške enote Željka Ražnatovića - Arkana, tj. Srbske prostovoljne garde (Arkanovi tigri), ostaja nepojasnjeno. Jasno pa je, da je večina izvornih članov iz kraja Cetinje, nekdanje prestolnice Črne gore (pa tudi iz Niša v Srbiji in Beograda), ki ga je, tako kot druge nekdanje države Jugoslavije, vojna močno prizadela, ljudje se danes preživljajo s povprečno plačo 300 evrov na mesec. Skupina je nastala kot posledica vojne na Balkanu. Da bi se izognili revščini, so iskali hiter zaslužek, ki se je razvil v velik posel.

"Tako se jim na neki način maščujemo"
V propadli in zapuščeni tovarni čevljev na Cetinju, ki je nekoč zaposlovala 2.500 ljudi, je delal tudi zloglasni rožnati panter Duško Martinović, ki je avgusta 2005 z dvema pomagačema v 90 sekundah izvedel dva milijona evrov vreden rop draguljarne Julian v Saint-Tropezu in filmsko pobegnil z gliserjem. Aretiran je bil oktobra istega leta in obsojen na 15 let zapora. Po osmih letih je dobil zaradi vzornega vedenja dovoljene izhode za 12 ur na dan enkrat mesečno. "Stanje leta 1993 je bilo takšno, da so morali ljudje preživeti na različne načine. Preprodajali so tudi cigarete … Takrat so bile sankcije, vojna, kaos. Tudi zdaj je zelo težko … Ta tovarna je držala na nogah polovico mesta. Vojna je vse uničila. Vse je uničila. To je bilo nekoč lepo mesto. Imeli smo neko običajno mesto, ampak usoda je hotela drugače," je dejal za Vice.

Zanimivo, Martinovića so oktobra lani aretirali v novi raciji, saj je tokrat osumljen, da je vodil mamilarsko kriminalno združbo. Policija je v racijah v Črni gori in na Hrvaškem zaplenila 3,5 kilograma kokaina, 1,5 kilograma heroina in 21 kilogramov marihuane. Med 17 aretiranimi pa je tudi priznani črnogorski novinar Jovo Martinović, je poročal portal Balkaninsight.com, ki se je ukvarjal s preiskavami kriminala in korupcije. Pisal je za The Economist, Newsday, the Global Post, the Financial Times in BIRN, sodeloval pa je celo pri snemanju omenjenega dokumentarnega filma za Vice o Pink Panterjih, v katerem je tesno sodeloval z Duškom Martinovićem, kot producent pa je delal tudi pri dokumentarnem filmu o združbi 'Razbij in zgrabi' (Smash and Grab, 2013). Od oktobra lani do danes je še vedno v priporu, za njegovo izpustitev se je zavzela tudi humanitarna skupina Human Rights Watch.

Ena izmed prvih žensk, ki je sodelovala v skupini 'Črna vdova', pa je za Vice dejala: "Jugoslavija je bila nekoč država, katere potni list je bil vreden več kot od katere koli druge države v Evropi. Mi smo bili za mnoge zahodne države gospodje. Nato se je vse obrnilo na glavo. Postali smo tretjerazredni državljani. Na nas so gledali kot na divjake. Enostavno smo se borili in morda na to gledali tudi tako, da se jim na neki način maščujemo. Na Zahodu so bili Hrvat, Srb, Albanec in musliman vsi enaki, čeprav je potekala vojna. Ljudje so sodelovali med seboj. Počutili smo se kot v nekdanji Jugoslaviji."

Zadolženi Robini Hoodi
Kot je poročala francoska novinarka Vanina Kanban v dokumentarnem filmu Pink Panthers: Les Braqueurs du Sicle (TV Press, 2010), prebivalci Cetinja natančno vedo, kdo vse je bil in je v kriminalni združbi aristokratskih lopovov, ki jih podpirajo, celo spoštujejo. Eden izmed meščanov jih je primerjal z Robinom Hoodom: "Denar jemljejo bogatim in ga dajejo revnim. So zelo pogumni, saj tvegajo, da bodo šli v zapor. Prepričan sem, da tega ne bi nikoli počeli, če bi imeli tu delo, ki bi bilo cenjeno."

Spet po drugi strani je neimenovani ropar novinarki dejal, da denar porabi "za brezvezne stvari. Greš v igralnico, se zabavaš. Niti ne veš, kam gre ta denar. To je hitro življenje … Ko porabim denar, si rečem, da je bilo to zadnjič. Nato si izposodim denar, ki ga pozneje vračam. Zadolžen sem, dokler ne opravim še enega posla."

Zavarovanje je vse. To storijo same od sebe, same se ponudijo … draguljarne. Če imajo več blaga, se sami dogovorijo za določeno vsoto, saj jim vse pokrije zavarovalnica.

Član Pink Panterjev o tem, da je 40 odstotkov ropov dogovorjenih, za Vice (2014)

Jugoslavija je bila nekoč država, katere potni list je bil vreden več kot od katere koli druge države v Evropi. Mi smo bili za mnoge zahodne države gospodje. Nato se je vse obrnilo na glavo. Postali smo tretjerazredni državljani. Na nas so gledali kot na divjake. Enostavno smo se borili in morda na to gledali tudi tako, da se jim na neki način maščujemo.

Nekdanja članica Pink Panterjev 'Črna vdova' za Vice o razlogih za nastanek skupine Pink Panterji
Nekdanji Pink Panter Rajko Caušević, Bez Granica

Ropi trajajo manj kot dve minuti, udarijo na način, ki ga niti policija ne pričakuje, po navadi sredi belega dne, pogosto so celo nezamaskirani. Akcije so skrbno pripravljene že nekaj tednov ali mesecev vnaprej, vadijo jih v realnih okoliščinah do sekunde natančno.