Pred sodiščem so se zbrali tako privrženci kot nasprotniki Mubaraka. Foto: Reuters
Pred sodiščem so se zbrali tako privrženci kot nasprotniki Mubaraka. Foto: Reuters

Približno 90-minutno pričanje vodje vrhovnega sveta egiptovskih oboroženih sil je potekalo za zaprtimi vrati. Tantavi je bil dve desetletji kot obrambni minister del zaupnega kroga egiptovskega vladarja in bi lahko razkril številne podrobnosti Mubarakovega ravnanja.

Mubaraku, ki je skoraj tri desetletja vladal Egiptu, vse do februarja letos, ko je moral po množičnih protivladnih protestih zapustiti oblast, sodijo zaradi nasilja nad protestniki. Med protesti je bilo ubitih okoli 850 ljudi. 83-letni Mubarak, ki so mu začeli soditi 3. avgusta, trdi, da je nedolžen.

Odvetniki prišli po koncu zaslišanja
Med pričanjem Tantavija se je pred sodiščem zbralo nekaj ducat aktivistov in sorodnikov ubitih protestnikov, ki so Tantavija pozivali k razkritju resnice. BBC-jeva dopisnica je poročala, da se je zaslišanje Tantavija začelo zelo zgodaj in se je končalo, še preden so na sodišče prišli odvetniki, ki zastopajo družine ubitih protestnikov, tako da ti niso mogli zaslišati generala.

Po zaslišanju Tantavija, ki bi moral pričati že 11. septembra, a ni prišel na sodišče zaradi svojega natrpanega urnika, je sodnik nadaljevanje obravnave preložil na prihodnji petek, 30. oktobra.

Zahtevali nove sodnike
Odvetniki svojcev ubitih v protestih so zahtevali zamenjavo sodnikov, ker naj bi bili pristranski. O zahtevi bo v ponedeljek odločal drug sodni senat. Če bo zahteva odvetnikov sprejeta, bo sojenje razveljavljeno in se bo z novimi sodniki začelo znova.